Oktatási intézmények

Az iskolai erőszak, az online, vagy a fizikai térben történő bántalmazás, a bullying is oka lehet, hogy maga a bántalmazó és a bántalmazott is a végső megoldás irányába mozdul el.

Erőszakra nem lehet erőszakkal válaszolni, az csak elmélyíti a kialakult konfliktust. Hosszútávon az erőszak részesei menedéket találhatnak a radikális csoportokban, akik a bizonytalan lelkiállapotú fiatalokat kihasználhatják és társadalomra veszélyes cselekmények elkövetésére bírhatják rá.

A radikális csoportok a közösségi média platformjain olyan cselekmények elkövetéséré vehetik rá a fiatalokat, amelyeket később megbánnak és ezekkel zsarolás áldozatává, esetleg a radikális csoport éltetőjévé válhatnak.

A pedagógusoknak ezért kell ismerni radikalizáció folyamatát, a radikalizmus jeleit, hogy azokat még időben felismerjék és akár szakemberek segítségével a megelőzés érdekében tudjanak a gyerekekkel kommunikálni, foglalkozásokat tartani.

A megelőzés hosszútávon hatásos, hisz az, a veszélyeztetett csoportok tagjait megfelelő időben a társadalom védőhálójába tudhatja, a büntetéstől távoltarthatja, így lehetőséget biztosíthatunk számukra, hogy a polgári norma szerint éljék életüket.

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335