TOXIKUS SZAVAK

TOXIKUS SZAVAK

2023. november 21.-én 19.00 órakor a Budapest I. kerület Márai Sándor Művelődési Házban került megrendezésre Kenyeres András, viselkedésbiológus, sportmentáltréner, business coach - a Győztes gondolkodás és a Figyelemkontroll című könyv írója – és Tibenszky Moni Lisa újságíró, sportmentáltréner - a Felelős Szülők Iskolája alapítója - által a TOXIKUS SZAVAK hatásairól egy előadás.

Az előadásra nagyon sok szülő, tanár és később a kérdésekből is kiderült, hogy edző volt kíváncsi. Egy nagyon színvonalas érdekes, és - ahogy már más platformon hozzászóltam - értékes előadást hallhattunk, majd ezt követően egy jóhangulatú beszélgetés során további információkkal bővíthettük e tárgy béli tudásunkat.

A verbális bántalmazásból, lekicsinylésből, megalázásból néha sokkal nehezebb felállni, mint egy jól irányzott pofontól. A mostani generációnak teljesen mást jelent, és másként értékeli, értelmezi a tekintélyelvűséget, a tiszteletet és a figyelmet.

A verbális, vagy a fizikai erőszak, az iskolában, a sportpályán, illetve az öltözőkben egy folyamatot indít el, aminek a kimenetele kétséges és többféle kimenetelű. Lehet, hogy csak a bántalmazott önbecsülése sérül, de az is lehet, hogy az önérvényesítése. Egy adott csoporthoz való tartozás igénye, az önérvényesítés, az önmegvalósítás, továbbá a siker megélése mindenkinek a hajtóereje és céljainak eléréséhez mindenre képes. Vannak, akik megküzdenek, vannak, akik elmenekülnek, bizonyos személyeket a szülők, vagy pedagógusok a bántalmazó környezetből kiemelnek, viszont vannak olyanok is, akik további ösztönző tényezők erősítő hatására vagy saját maguk, vagy a bántalmazójuk ellen fordulnak és a végső megoldást választják.

Itt az előadáson elhangzottak alapján szükséges, hogy tudjunk jól és jobban dicsérni, motiválni, ha kell óvni és védeni. Tudnunk kell segíteni a gyerekeknek, a saját önbecsülésük kialakításában, megküzdési stratégiáik kidolgozásában, hogy azt az utat, ami a radikalizálodás útja is lehet, messziről elkerüljék, és az erőszakra ne erőszakkal válaszoljanak.

Az előadáson elhangzott, hogy a társadalmat ezen a területen is érzékenyiteni kell, amivel teljesen egyet értek. A bántó szavak nem csak sport karriert, iskolai jóhangulatot, hanem emberi életeket is tönkre tehetnek.

A bántó szavak, az erőszak ellen csak közös akaratból határozott, bátor fellépéssel lehetséges.

Erre hívja fel a figyelmet a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE), hogy a radikalizmus megelőzése szintén fontos, hiszen annak egyik kiváltó oka az iskolai erőszak, a bántó szavak is lehetnek. Erre a figyelmet össztársadalmi szinten fel kell hívni. Érzékenyíteni kell!!!!   

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335