Prágai dráma (2023. december 21.)

Prágai dráma (2023. december 21.)

A prágai Károly Egyetem egyik tanulója 14 társával majd magával is végzett. Támadásában több egyetemista megsérült. Tettét előre tervezte, amit a Telegram csatornáján is megosztott.

A híradások szerint, először, hogy ámokfutást tervez, egy rövid posztban írt a támadó még december 9-én, majd folyamatosan osztotta meg gondolatait: 

„…… December 9. Ez lesz a naplóm, ahogy afelé haladok, hogy elkövessem az iskolai lövöldözést.

December 10. Hadd mutatkozzam be, a nevem David. Iskolai lövöldözést akarok elkövetni, utána pedig öngyilkos leszek. Alina Afanaskina sokat segített a döntésemben. De úgy gondolom, hogy ő nem gyilkolt meg elég embert, ezt pedig megpróbálom kijavítani. Mindig is ölni akartam, azt hittem, hogy a jövőben sorozatgyilkos leszek... Aztán amikor Ilnaz elkövette tettét, rájöttem, hogy sokkal kifizetődőbb tömeggyilkosságokat elkövetni, mint sorozatgyilkosságokat. Leültem... Vártam... Álmodoztam... Akartam... de Alina tette volt az utolsó pont. Mintha épp időben érkezett volna a segítségemre az égből. Ez a csatorna sokáig zárt lesz, bár kezdetben meg akartam nyitni, de aztán olvastam néhány tanácsot, hogy jobb lenne néhány órával a forgatás előtt megnyitni a csatornát. Valószínűleg így is fogok tenni. Ez a csatorna egy napló, ahol a tettem előtti életemről fogok beszélni.

December 11. Engem mindenki csak gyűlölt, gyűlöl és gyűlölni fog. De leszarom, mert ez kölcsönös.

December 12. Ez egy sz*r élet sz*r napja.

December 13. Teát iszom és agyon akarom lőni magam.

December 17. Gyűlölöm a világot, és a lehető legtöbb fájdalmat akarom magam után hagyni. Kibaszott véglények.

December 19. Cseng a fülem... mintha kibaszott szentjánosbogarakat hallanék. Le akarom tépni a füleimet…..”[1]

Az elkövetőt két, korábban elkövetett orosz tömeggyilkosság is inspirálta. Az egyik a 19 éves Ilnaz Galjavijev, aki 2021 májusában egy kazanyi iskolában házi készítésű bombát robbantott, majd lövöldözött.  Ennek következtében kilenc ember – köztük hét tanuló – életét vesztette, valamint huszonhárman megsebesültek. A másik, ez év december elején brjanszki iskolában (Oroszország, Brjanszk) a 14 éves Alina Afanaskina néven azonosított személy lövöldözött, majd öngyilkos lett. Támadásában két diák meghalt, öt pedig megsebesült.

A megjelent híradásokban sok információ került napvilágra az elkövetővel, valamint tettével kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint a cseh hatóságok még idejében jelzést is kaptak a támadási és az öngyilkossági szándékról.

 

Kedves Olvasó!

Engedjétek meg, hogy a híradásokban megjelent információkkal most ne foglalkozzak, csak azzal a ténnyel, hogy egy fegyveres támadó a tudás épületében, több ember életét örökre elvette, hogy sok embernek egy életre szóló sérülést és traumát okozott, valamint egy kis ország lakosságának kollektív tudatába égette be cselekedetét és annak szörnyű eredményét. De célját elérte: a médiában szerepelt, a cseh közbiztonság történelmébe örökre beírta magát.

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) pont erre kívánja a figyelmet felhívni. Egy társadalomnak ismerni, tudni kell azokat a jeleket és folyamatokat, amik jelzik veszélyt és felkapcsolják a kockázatra figyelmeztető „lámpákat”.  Tudják, hogy a radikalizáció folyamatát még az elején kell megfékezni és mennyire nehéz egy támadást megakadályozni. A CARE a kialakított és folyamatosan fejlesztett együttműködői hálózata segítségével is, azok programjaiban, valamint a CARE a saját képzésein is felhívja a figyelmet, hogy akár iskolai erőszakról, verbális, vagy fizikai bántalmazásról, kiközösítésről van szó, hogy akár  munkahelyi, akár társadalomba történő beilleszkedési problémák vannak a háttérben, mindig az önérvényesítés igénye motiválja az embereket. Igény a biztonságra, a szeretetre, az elismerésre, a sikerre……..

A CARE a képzésein a rendészeti, valamint a magánbiztonsági szektor szakembereinek, továbbá más területekről érkezőnek -a képzésen résztvevőknek- felhívja a figyelmét, hogy fontos és hatásosabb a megelőzés, mint a megakadályozás, fontos az olyan programok közös kidolgozása, ahol a veszélyeztetett emberekkel foglalkoznak, ahol igény van a biztonságos munkahelyek kialakítására, ahol az empátia és a megismerés igénye kiemelt szerepet játszik.

A megakadályozás folyamata tele van veszéllyel. A támadásra a „harcra” való felkészülés és a támadás elkövetőivel szemben fellépő egységek műveleti protokolljai csak arra alkalmasak, hogy a tettest, az elkövetőt elfogja, esetleg azt törvényesen megsemmisítse. Lehetőség nyílik a támadás megakadályozásra, a támadás áldozatainak megmentésére, a kialakult helyzetre megfelelően reagálni, de nem tudja a támadást megelőzni, így az intézkedés sorozatban az áldozatok szerepe is jelentős. Sajnos ezt láthattuk most Prágában is.

 

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) áll mindenki rendelkezésére, hogy közösen dolgozzunk a radikalizmus és radikalizáció megelőzésében, hogy munkahelyeink, iskoláink, sportpályáink, lakó környezetünk biztonságosabbak legyenek, hogy gyermekeink, barátaink, kollégáink biztonságtudatosabban viselkedjenek, a kockázatok, a bajok, a veszélyek jeleit olvassák és megfelelően értelmezzék. 

 

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335