Belgiumban tervezett merényletek miatt vettek őrizetbe több fiatalt.

Belgiumban tervezett merényletek miatt vettek őrizetbe több fiatalt.

Az elmúlt napokban, Franciaországban három, míg Belgiumban négy fiatalt vettek őrizetbe.

A Belgiumban élő fiatalok egy brüsszeli koncertterem ellen terveztek támadást, amit a hatóságoknak sikerült idejében meghiúsítani, míg a Francia tinédzserek „csak” kapcsolatban álltak a támadást tervezőkkel.

A fiatalok egy olyan platformon, közösségi oldalon kommunikáltak, ahol dzsihádista propaganda terjedt, ez volt a téma.

A Belgiumban négy helyszínen, biztonsági intézkedésekkel megerősített házkutatások végrehajtása során semmilyen olyan eszközt sem találtak, amikkel a támadásokat végre lehetett volna hajtani. Véleményem szerint ennek oka van….

Arról nincs információ, arról nem szolnak a híradások, hogy az eljárás alá vont személyek, milyen nemzetiségűek voltak, hogy milyen társadalmi problémákkal kellett a fiataloknak szembe nézniük, és milyen szociális nehézségeik voltak. Ezeknek a tinédzserek, akik ilyen kommunikációs csatornán ilyen témában csevegnek, valahogy oda kellett keveredniük. Valamilyen hatásoknak voltak kitéve, hogy ezt az utat választották, és hogy merényletet terveztek, valamint, hogy merényletet tervező személyekkel beszélgettek.

 

terrorism-2697658Talán a szerencse műve, talán a hatóságok ádáz munkája, hogy idejében értesültek a tervezett támadásról. A tudatosság is benne lehet a belga és francia hatóságok munkájában, hogy időt és energiát nem sajnálva egyre több a lakosságot is érintő és a radikalizmus veszélyeire felhívó ismertetőt tettek/tesznek közzé. Igaz ezek az államok polgárai már személyesen is megismerhették a terrorizmus gyilkos hatásait és ők már tanultak a hibákból. Az oktatás, a tudatósítás és a figyelemfelhívás meghozta a hatását.   

A belga terrorfenyegetést elemző központ (OCAM) tájékoztatása szerint nőnek a terrorizmussal és a szélsőségességgel kapcsolatos lakossági bejelentések. Az előző értékelt időszakhoz képest a híradások alapján közel 41 százalékkal nőtek a bejelentések, amik 40 százaléka iszlamista eredetű volt. Ez is elgondolkodtató, hogy az iszlám szélsőséges ideológián túl a maradék 60 százalék milyen egyéb ideológiai dimenziót vízionálnak.

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) képzéseiben folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a biztonság megteremtése az egy kollektív feladat, amiben mindenkinek megvan a maga szerepe, és azt, hogy ezt jól tudja ellátni, tudásra, ismeretre van szüksége, amik segítségével tud a hatóságokkal megfelelően kommunikálni, ezek alapján tudja őket tájékoztatni, együttműködni.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335