Az ifjúság a jövőnk.

Az ifjúság a jövőnk.

Az Ifjúságkutató Intézet 2024.01.15-én hétfőn este tartott kerekasztal beszélgetést a MCC Scrutonban, ahol készhez kaphattuk az „Ifjúság’23 jelentés az ifjúságügyről” című kiadványt.

A kerekasztal beszélgetés és maga a kiadvány is arra kívánt rámutatni, hogy a fiataljainknak milyen lehetőségeik lesznek a jövőben, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk, hogy milyen kihívásokra kell megadniuk a megfelelő választ, továbbá a gazdasági,- demográfiai,- migrációs- háborús-, válságok milyen hatást váltottak ki belőlük.   

A kutatók szerint a fiataljaink problémái a konkréttól eltolódnak a kevésbé konkrétak felé. Nyomasztja őket a bizonytalanság, a kiszámíthatatlan jövő, a céltalanság és a baráti társaságok, közösségek hiánya, ami az elmagányosodáshoz vezet.

Amire én szeretném a figyelmet felhívni, az a kiadványban több helyen is szerepel, viszont a   kerekasztalbeszélgetésen csak érintőlegesen esett szó. Ez pedig a legfontosabb szegmens szerintem, az a fiataljaink lelki egészsége, hiszen az európai fiatalok második vezető halál oka az öngyilkosság a közúti balesetek után.

A kiadvány „HOT5 – Legfontosabbak a 2023-as évben” című fejezetben megírták a szakemberek, hogy a társadalmunkat és a fiataljainkat leginkább a közösségek válsága, az elmagányosodás veszélye fenyegeti, és ha ezt el akarjuk kerülni, a közösségek megerősítésére van szükség.

Véleményem szerint, ha a különböző közösségeket meg akarunk erősíteni, akkor immunissá kell tenni a veszélyekre. Ezt csak megfelelő felkészüléssel, felkészítéssel, iránymutatással, oktatással lehet megoldani. 

mcc1Az Ifjúságkutató Intézet szakemberei által közölt cikkben, nemzetközi szinten is aggályos a fiataljaink mentális állapota, 2019-ben 14 millió fiatal küzdött mentálhigiéniás problémákkal. Ezen a COVID-19 pandémia csak rontott, amin a gazdasági világválság, a szokásosnál is nagyobb infláció és Európa határában zajló háború tovább mélyített. Az uniós tagálamok Tanácsában már elfogadtak olyan intézkedéseket, amik a fiatalok mentális egészségét javítják. Ilyenek a munkakörülmények javítása, az egészségügyi szolgálatok jobb hatékonysága, és további kutatások ösztönzése, amivel javítani lehet a fiatalok lelki állapotát. Fontos az ifjúság biztonságosabb és egészségesebb digitális térben történő jelenléte, a megbélyegzés elleni kiállás, a gyűlölet, az erőszak és a bántalmazás elleni közös fellépés mind a fizikai, mind az online térben.

Álláspontom szerint, ne csak a problémákat akarjuk megfelelő intézkedésekkel kezelni, hanem a kiváltó okokra hívjuk fel a figyelmet, tudatosítsuk fiataljainkat, hogy a rájuk leselkedő veszélyeket, hogyan tudják elkerülni, megelőzni. 

Ezekben tud segíteni teljes szakmai tudásával és elkötelezettségével a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) és szakmai együttműködő partnerei.  

 

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335