Az Európai értékrend veszélyben? 2023. év vége teli veszélyekkel!

Az Európai értékrend veszélyben? 2023. év vége teli veszélyekkel!

2023. év végéhez és Karácsonyhoz - a kereszténység második legnagyobb ünnepe, teológiailag, a húsvét után a legnagyobb, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékezünk – közeledve,

december 22-én a francia titkosszolgálat véres terrortámadást hiúsított meg, ugyanis péntek reggel letartóztattak négy embert az ország északkeleti részén található Nancyban, Vandoeuvre-les-Nancyban és Toulban, majd szombaton december 23-án hajnalban elkapták a terrortámadást szervezgető csapat ötödik tagját is, egy egyetemi hallgatót, akit az iskolai campuson elhelyezkedő kollégiumi szobájából rángattak ki a titkosszolgálat rendőrei. A környezete csendes és visszahúzódó egyetemistának ismerte a főszervezőt, nem is gondolták volna róla, hogy iszlamista nézeteket vall vagy követ. A nyomozást végző Országos Terrorelhárítási Ügyészség, azaz a PNAT annyira súlyosnak találta az ügyet, hogy ők maguk indították meg az eljárást. Franciaországban a 2018. decemberében átélt terrortámadásokat követően nagyon érzékenyek az ilyen esetekre és a korábbi tapasztalataik alapján, már az ilyen ügyeket csírájukban próbálják elfojtani.

Eközben decemberben az osztrák, a német és a spanyol hatóságok is arról kaptak információkat, hogy egy iszlamista terrorista sejt több támadást tervez Európában az ünnepi időszakban. A célpontok között lehetnek az ünnepi misék Kölnben, Bécsben és Madridban. A kölni bejelentés szilveszteri terrorcselekményre vonatkozott.

A német híradások információi szerint a terrorizmussal összefüggő első letartóztatásokat a bécsi és egy németországi különleges egység már szombat (december 23.) éjjel végrehajtotta. A radikális iszlamista mozgalmak Európa szerte, keresztény rendezvények elleni támadásokra szólítottak fel, ezért az osztrák biztonsági szervek Bécsben és a szövetségi tartományokban is fokozott védelmi intézkedéseket rendeltek el a közterületeken. Bécsben a szakértők szerint továbbra is indokolt az emelt szintű terrorkészültség.

A híradások szerint a háttérben az Iszlám Állam áll, a terrorizmussal összefüggésben letartóztatott személyek tádzsik származásúak, és az Iszlám Állam afgán ágának (ISPK) nevében akartak terrortámadásokat végrehajtani. A lap szerint több gyanúsítottat is letartóztattak Bécs Ottakring elnevezésű kerületében, egy másik tádzsikot Saar-vidéken fogták el. 

Az ISPK egyik héttagú tádzsik sejtjét idén nyáron számolták fel Németországban és Hollandiában. Az ISPK-t a titkosszolgálatok a legveszélyesebb terrorszervezetnek tartják, amely terroristákat csempész Európába és nagyszabású terrortámadást terveztek, lehetséges célpontok után kémkedtek.

 

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) elkötelezett híve, hogy a radikalizmus minden megjelenési formája ellen az oktatás, a képzés erejével fellépjen és átadja azokat az ismereteket, amikkel a radikalizmus jelei, valamint a radikalizáció folyamata felismerhetővé válik és az oktatáson részt vettek, ha kell, akkor tudatosan nem pánikot keltve a hatóságok munkáját tudják segíteni.

 

Forduljon bizalommal a CARE-hez, hogy családját, kollégáit, lakó -és munkahelyi környezetét biztonságban tudhassa.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335