Radikalizmus és a rendészeti kommunikáció! Tréning

Radikalizmus és a rendészeti kommunikáció! Tréning

Ez igy szokott lenni: Egy telefonhívás!Egy telefonbeszélgetés és egy újabb tréning lehetőség!

Kedves Katanárnő!

 

Nagyon szépen köszönöm az ismételt felkérést és az április eleji lehetőséget, hogy a radikalizmussal és a radikalizációval kapcsolatos ismereteimet a magánbiztonsági szakon tanuló másodéves nappalis leendő kollégáknak a rendészeti kommunikáció szemszögéből is átadhattam.  

Sok jó gondolkodású diák, kiváló -rendészeti gondolkodást és kommunikációt folyamatosan formáló - tanárnő, szóval egy csodás csapat, és én ebbe az összeszokott „társulatban” léptem fel. Szívélyes fogadtatás, bemutatás, a csoport rögtön magával ránt és elvarázsol, én is csak hirtelen eszmélek, de már pörögnek a kérdések, jönnek a válaszok. Bemelegítő beszélgetés után, egy vezérfonalat megadó kisfilm megtekintése és annak feldolgozása. Radikalizmus, mint eszmerendszer, radikalizáció, mint folyamat. Párhuzamok állítása, példák, diskurzus, és egyre többször jelennek meg a fontos szavak: szeretet, megismerés igénye, odafigyelés és empátia, biztonság, szülő, tanár, társadalom, felelősség, segítség…..

A mai kor fiataljainak tanulási folyamata szerintem már nem a frontális oktatás, lexikális tudásbázis átadásában kell, hogy kimerüljön. Jöjjön hát a TikTok, a YouTube, a képi és hangi élményekkel teli kisfilmek hassanak csak a fiatalokra, érezzék az üzeneteket legbelül, éljék meg, ezért is vannak ezek az egyperces videok, és én élek a lehetőséggel, élek is vele…..

A megjelenő képek, a hangok, zenék már hatnak is a fiatalokra és kapiskálják, hogy a tréner mit is szeretne üzenni. Ha mindenki elmegy a gondok mellett és nincs egy bátor, egy „HŐS”, aki segít, akihez lehet csatlakozni, akkor a radikalizációs folyamatok végig futnak és katasztrófába torkollik. Ha a radikalizmus eszmerendszeréhez húzó és toló faktorok ellen nem tudunk alternatívát állítani, akkor megint csak a sötétség és a gyász vesz körbe minket.

Fel kell lépni a radikalizmus ellen, választást kell tudnunk kínálni a rossz úton haladóknak, és ebben a megfelelő kommunikáció és annak ereje elvitathatatlan és leküzdhetetlen.

 

Kedves Tanárnő!

Ismételten jól éreztem magam, és köszönöm a lehetőséget, hogy én is fejlődhetek ezen alkalmakor. Külön köszönöm a visszajelzésed, és nagyon örülök, hogy mindenkinek tetszett a foglalkozás, hogy a kérdés érdekli a fiatalokat.

Találkozunk két hét múlva, de már egy másik témával.  

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335