Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal – 2023.12.04.

Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal – 2023.12.04.

Nagy örömömre szolgált Gyöngyös Városi Önkormányzati Rendészet Igazgatójának megkeresése egy előadás megtartására.

Az önkormányzati rendészet igazgatója, Ferenczy Dániel, egy fiatal, modern gondolkodású, innovatív vezető, aki tudatosan azon dolgozik, hogy a kollégáit folyamatosan fejlessze. Daninak a város biztonságán kívül a kollégái biztonsága is fontos. Munkatársaival közösen nap mint nap azon fáradoznak, hogy Gyöngyös város lakói biztonságban tudják magukat és javaikat, ezért fontos számukra minden új információ, új eljárás és metodika, amivel munkájukat még inkább hatékonyabban, eredményesebben tudják végezni. Azonban nem csak a városlakók szeretnének biztonságot, hanem a rendészek is, ezért képzik, fejlesztik magukat, hogy a bajt ideje korán felismerjék.

A meghívásnak eleget téve felkészülten, – mint minden egyes előadásra, külön a meghívó elvárásainak megfelelően készülve – kora reggel indultam Gyöngyösre. A megadott címen egy öregedő épületben - de jó, hogy egyáltalán van -, egy jó hangulatú, kedves csapattal találkoztam, otthonos környezetben találtam magam. Szívélyes fogadtatás után úgy döntöttem, hogy ez itt nem egy egyszerű frontális oktatás, előadás lesz, hanem mindkét fél részéről egy sokkal kommunikatívabb, inkább workshop jellegű foglalkozás. 

A téma a radikalizmus és a radikalizáció, ezek ismertetőjelei, valamint a megelőzés fontosságának kihangsúlyozása volt.

Az előadás anyagába egyre több vizuális elem – rövid kisfilmek – kerül integrálásra, hiszen egy - egy rövid kis videó többet mondhat, mint az oktató, előadó. A kép- és hanghatások, a történetekben elrejtett üzenetek egyszerre hatnak a jelenlevőkre, amikkel az érzelmeket lehet stimulálni, így a megcélzott kompetenciák egy időben fejleszthetőek. Igyekeztem felhívni a figyelmet, hogy munkájuk során legyenek óvatosak, de határozottak, ne az előítéleteik vezéreljék cselekedetüket. Fontos, hogy akarjanak másokat megismerni, és akarjanak a többi, a biztonság megteremtésében résztvevő szervvel együttműködni, szükség esetén pedig empatikusan fellépni és segíteni.  Ezáltal lehetőség nyílik a radikalizmus jeleinek, a radikalizáció folyamatának felismerésére és így a megelőzés erejében rejlő lehetőségeket kihasználni mindenki biztonsága érdekében.

Remélem tényleg hasznos volt a közösen eltöltött idő, és a gyöngyösi rendészek még sikeresebben tudnak a városukért tenni, hogy az még élhetőbb, még biztonságosabb legyen.

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) elkötelezett híve, hogy a magánbiztonság és az önkormányzati rendészet munkatársai rendelkezzenek azokkal az ismeretanyaggal, amikkel felkészülten tudják a biztonságot garantálni.

gyongyos2img_6662

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335