Drónok és a biztonságtudatosság, megelőzés és együttműködés.

Drónok és a biztonságtudatosság, megelőzés és együttműködés.

Loricatus Kft. is csatlakozik a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) eszmeiségéhez. 9.11 után elgondolkodtató, hogy akkor és ott (USA 2001.09.11) milyen hatást kiváltó támadásnak lehettünk tanúi. Manapság már a technika és ezen belül is a dróntechnológia rohamos fejlődése kapcsán lehetünk/vagyunk kitéve hasonló veszélynek, amelyek kockázatot jelentenek biztonságunkra, biztonság érzetünkre.

A történelem bebizonyította, hogy bármi lehetséges. Egy hosszú és szövevényes előkészítés után több repülőgép igénybevételével, több helyszínen nagyon sok ember halálát okozó támadásról kaptunk tájékoztatást a hírekből. Ma is emlékszem, hogy milyen érzés volt az akkori főnököm irodájában lévő televízióban nézni az ikertornyok elleni támadás képeit és abban a „piros Opel Astrában” hallgatni a rádiót, ahol a többi támadásról adtak híradást. Már akkor lehetett tudni, minden megváltozott. A holnap már nem ugyanez lesz, mint idáig ….. .

A változások világszerte átgondolásra késztették a rendvédelmi, titkosszolgálati és politikai vezetőket. Egyre fontosabb lett az együttműködés képessége, a szakmailag jól -és folyamatosan képzett, az ilyen támadások elleni fellépésre képes tisztviselők munkába állítása, akik inkább a megelőzésben, mint a megakadályozásban látják a jövőt. Megfelelő kommunikációval szólítják meg a társadalmat, az embereket, hogy a biztonságtudatosságukat fejlesszék.

A fentiek és a napjainkban Ukrajnában folyó háborúban megjelenő drónokkal végrehajtott véres támadások is rámutatnak arra, hogy a drónok is biztonsági kockázatot jelentenek. Vagyis nem is a drónok, hanem az azokat irányító, kezelő emberek. Mert mint tudjuk a leggyengébb láncszem mindig az EMBER.

A véletlen játéka, hogy az ikertornyok elleni támadás 22. évfordulójához közeledve szeptember elején találkoztam a Loricatus Kft. vezetőivel és kezdtünk egyeztetésbe egy jövőbe mutató, sikeres együttműködés lehetőségéről. A Loricatus Kft., mint később egy újságcikkből ( https://mandiner.hu/belfold/2020/09/fentrol-figyel-a-mesterseges-intelligencia ) megtudtam, nem csak a drónos mérések és a digitalizáció, valamint a 3D technikában, a vezetői döntéshozatali folyamatok támogatásában érintettek, hanem a biztonság területén is innovatívan serénykednek.

A cégvezetők elmondták, hogy drónpilóta képzéssel is foglalkoznak, így még érdekesebbé vált számomra a beszélgetés és az együttműködés lehetősége. Így a jövőben alkalom nyílhat a Loricatus Kft. által kiképzett drónpilóták biztonságtudatosságát fokozni, felhívni a figyelmet a radikalizmus és a radikalizáció veszélyeire. Közösen szeretnénk a drónpilóta társadalomban is egy minden területre kiterjedő biztonságtudatos magatartást kialakítani, ami garantálja, hogy a magasban dolgozó drónok, csak hasznot és sikert hoznak számunkra és nem a levegőből ránk leselkedő veszélyt.

A szakszerű drónpilóta képzést a Loricatus Kft. munkatársai garantálják, míg a biztonságtudatos gondolkodás kialakításában, a radikalizmus megelőzésében a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) nyújt segítséget, ezáltal nagyobb az esély egy drónnal elkövetett magyar 9.11 megelőzésére, elkerülésére, végszükség esetén megakadályozására.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335