A terrorizmus ellen alkalmazott nyílt rendőri intézkedések hatékonyságának empirikus kutatása.

A terrorizmus ellen alkalmazott nyílt rendőri intézkedések hatékonyságának empirikus kutatása.

Empirical research on the effectiveness of open police measures against terrorism.

Tisztelt Olvasó!

Vannak e véletlenek? Vagy a sors kifürkészhetetlen fintora játszik velem, és juttatta el a hírt hozzám, miszerint a BM Kutatáskoordinációs Bizottság az ORFK jóváhagyásával Gál Erika doktori képzésében hozzájárult, hogy egy empirikus kutatás keretében a Police Café módszerével vizsgálja a nyílt rendőri intézkedés, intézkedések hatékonyságát a terrorizmus elleni fellépésben.

Magyarországon a Police Café módszerét korábbi tanárnőm Molnár Kata, azaz Café Kata honosította meg. Kata módszerét nekem is volt szerencsém megismerni és a tréneri munkám során alkalmazni. Sőt Kata sokat segített nekem, amit igyekszem meghálálni és a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) honlapján külön modult is kapott munkássága.

Gál Erika az NKE Rendészettudományi Kar, Közbiztonsági Tanszék tanársegédje, aki széles spektrumon oktatja a hallgatókat. Oktatási tevékenysége a csapatszolgálati feladatokkal összefüggő szakmai ismeretekre fókuszál, ezen belül azonban teret kapnak a rendkívüli helyzetek és minősített időszakok rendvédelme, valamint a terrorizmussal kapcsolatos és a terrorizmus megelőzése, felderítése kérdéskörök is.

Ezek a területek számomra is igen fontosak és ebből kifolyólag jött az ötlet: Ha Erika ilyen kutatást szeretne, akkor Én segítek Neki. Megszereztem telefonszámát és már tárcsáztam is. A telefon kicsengett és egy kellemes hangú hölgy fogadta a hívást. Köszönést követően, bemutatkoztam és kértem pár percet, hogy beszélhessünk, amit Erika igen visszafogottan kezelt, és hirtelen nem is tudta hová tenni, hogy egy ismeretlen miért is zargatja. Viszont mikor a témáról kezdtem el beszélni és elmondtam, hogy én a radikalizmus és radikalizáció témakörével foglalkozom, akkor hangja egyszerre élettel teli lett, és lehetett érezni bizonyos meglepetés okozta örömet, ezáltal kommunikációja is kinyílt és bizalmasabb lett.

Erika elmondta, hogy már hallott rólam és akarta kérni Katát, hogy vonjon be engem is, hívjon fel és beszéljen velem. De én megelőztem. Felajánlottam a segítségemet rögtön egy személyes találkozóban állapodtunk meg, hogy átbeszéljük a közös munkát, vagyis azt, hogy miben is tudom az ő terveit, kutatását segíteni.

Remélem, hogy a megbeszélés utat nyit egy hasznos és gyümölcsöző közös munkának, aminek eredménye irányt mutat a rendvédelem összes résztvevőjének. 

A szakmai és módszertani egyeztetés megtörtént, ahol „Café” Kata tanárnő és Erika elmondták a célokat, megfogalmazták a kutatási irányokat. Most már csak a szervezés van hátra, amiben szintén minden segítséget megkapnak a jelenlévőktől.     

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335