Tanulmány az iszlám radikalizálódás pszichológiai hátteréről.

Tanulmány az iszlám radikalizálódás pszichológiai hátteréről.

Kedves Olvasó! A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen találkoztam volt tanárnőmmel, Dr. Farkas Johanna egyetemi docenssel, akinek nemrégiben egy érdekes és mindenki számára hasznos tanulmánya jelent meg a Magyar Rendészet 2023/3 számában.

„Az iszlám radikalizálódás pszichológiai háttere – A push-pull rizikófaktorok aspektusai” címmel készült értekezés rámutat, hogy egyre fontosabbá válik a terrorcselekmények elkövetők motivációs hátterének, és tényezőinek megismerése, megértése, ami elengedhetetlen a hatékony prevenció és a társadalmi segítő programok irányvonalainak meghatározásában.  

A tanulmányban Europol Te-Sat jelentéseiből megjelenő statisztikák bemutatják, hogy a hatósági fellépések 2013-tól hatékonyabbak lettek és a kutatások a terrorizmust hat különféle típusba sorolták be.

A tanulmány foglalkozik a radikalizációs folyamatokkal, a kiváltó okokkal és a radikalizmus és az iszlám kapcsolatával. Bemutatja, hogy a személyiségfejlődésben milyen fontos szerepe van a szocializációnak. 

A szerző, aki maga is gyakorló pszichológus statisztikai adatokkal jeleníti meg a mentális zavarok kapcsolatát a radikalizációval, valamint a terrorizmus vonatkozásában is érdekes következtetést tesz. Példákkal illusztrálja a toló- és húzó faktorokat, amik elősegítik a radikalizációs folyamatokat, így egy teljes képet kaphatunk, hogy mi lehet a radikalizmus erősödésében.

Ajánlom mindenki figyelmébe, olvassa és hasznosítsa a tanulmányban megjelenő információkat. A civil Akadémia a Radikalizmus Ellen is ezt teszi. Idáig is nagy hangsúlyt fektettünk olyan információk átadására, ami arra irányultak, hogy tudatosítsuk a résztvevőkben, a radikalizmus ellen csak színtiszta rendészeti eszközökkel nem lehet fellépni, a szocializációs folyamatokat értő szakemberek munkájára is szükség van, hogy olyan eszközök legyenek a kezünkbe, amivel a baj megelőzhető.

Tanárnő tanulmányban megjelenő új információk szintén beépítésre kerültek – természetesen, megfelelő hivatkozásokkal – a CARE előadásainak, foglalkozásainak anyagaiban.

Kedves Tanárnő!

Köszönöm a tanulmányt és köszönöm a felkérésed a jövőbeni közös munkára.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335