Vádat emeltek egy férfi ellen, aki az ISIS-t dicsőítette.

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki az ISIS-t dicsőítette.

Az Iszlám Állam dicsőítéséért emeltek vádat Magyarországon egy férfi ellen, aki évek óta érdeklődött terrorista módszereket hirdető szervezetek iránt, kivégzésekről készült videókat nézett, az Iszlám Államot, illetve annak harci módszereit dicsőítő propagandát osztott meg, továbbá olyan kapcsolatokat épített ki, amelyek segítségével nyilvánosan nem hozzáférhető, az ilyen szervezetek tevékenységével foglalkozó internetes oldalakra léphetett.

A terrorista propaganda jellemzően ma már az interneten zajlik, a közösségi oldalakra feltöltött tartalmakat a tagok, illetve szimpatizánsok letöltik. A közösségi médiában tett bejegyzéseket figyelik a terrorszervezetek és előre kidolgozott narratívákkal szólítják meg leendő támogatóikat, tagjaikat.

Mivel a nagy tartalomszolgáltatók automatikusan törlik a terrorista jellegű feltöltéseket, ezért azokat nem nyilvános fórumokon osztják meg. Ilyen tartalom például az úgynevezett "naseed", amely egyfajta buzdító ének. A férfi zenemegosztó platformon több ilyen naseed-ot töltött fel, amelyek közül többet is az Iszlám Állam sajtóirodái állítottak elő. Azokban az Iszlám Államot dicsőítették, továbbá közvetetten a terrorista módszerek alkalmazására buzdítottak.

A férfi által létrehozott csatornának több követője volt és a feltöltött tartalmakat bárki megtekinthette, egyes feltöltésére közel ezer like-ot kapott.

 

A fentiekből is jól látható, hogy az internet és a közösségi média milyen veszélyeket rejt, de egyben lehetőséget is teremt az elhárításban résztvevőknek, mert a radikalizációs útra tévedtek digitális lábnyomokat hagynak hátra. Magatartásuk, kommunikációjuk, napi életvezetésük változáson megy keresztül, aminek jelei vannak. Ezeket a jeleket szeretné a CARE széles társadalmi körben ismertetni, hogy a jövőnket a radikális gondolkodás ne veszélyeztesse.

Merjünk megismerni és merjünk fellépni, mert a jövő ma kezdődik.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335