Texasi iskolai lövöldözés

Texasi iskolai lövöldözés

A viselkedés megváltozása, a többszörösen veszélyeztetettség, az önmegvalósítás és a fegyver az esetek legnagyobb százalékában ártatlan polgárok életébe kerül. Ezt láthattuk 2022. május 25-én is Uvalde városban, Texas államban, ahol 19 gyereket lőttek le, akik csak 7 -10 évesek voltak.

A texasi Uvalde városában 19 gyermek és 2 felnőtt életét követelő iskolai lövöldözés történt. Szörnyű ilyen esetekről olvasni, pláne átélni. Hogy történhetett meg? Mi volt az, ami ezt a szörnyű cselekedetet kiváltotta? Voltak jelek? És még ezernyi kérdés merülhet fel.

Több ezer kilométer távolságból persze okos lehet az ember, hogy ezt biztosan meg lehetett volna akadályozni. Nem kívánok okosnak tűnni, és nem kívánom a sokak gyászát megsérteni. 

Abban az országban, ahol a fegyvertartás mindennapos, a maga veszélyeivel és problémáival, abban az országban, ahol a fegyveres rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, szinte érthetetlen számomra az ilyen esetek bekövetkezése. De tisztába kell lennünk azzal is, hogy a rendvédelem nem tud mindenkit figyelni....

Ezért is van fontos szerepe a társadalom szereplőinek..... 

De nézzük is a tényeket, amit a híradásokból tudhatunk az elkövetőről:

A fiatal fiú (18 éves) a helyi spanyol ajkú közösség tagja volt, korábbi iskolatársának küldött fényképet a lövöldözésben használt fegyverről. A fegyverekkel kapcsolatos információk a közösségi médiában,  az Instagram és a Tik-Tok oldalakon is megjelentek, egyetlen mondat kíséretében: "Gyerekek, féljetek a való világban". 

Az elkövetőt komoly, de indulatos emberként jellemezték, aki visszabeszélt édesanyjának, aki egyedül nevelhette, mások kemény gyerekkorról beszéltek.

Tehát lehettek jelek, amiket a lakóközösség is észlelt, csak nem tudták azt megfelelően olvasni, és a jelenséggel mit kezdeni.

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) pont erre szeretné felhívni a figyelmet. Ha magatartásbeli problémákkal találkozunk, hogyan is értékeljük azokat. Egy jel nem jel, de több, már aggodalomra adhat okot és késztetést kell érezünk a közösségünk védelme érdekében, hogy megfelelően cselekedjünk.

Egyénileg is, és közösségekben is áldozatot kell hozni, tanulnunk kell, hogy egy egészséges, biztonságos nemzetet alkossunk.   

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335