November 10-én Brüsszelben rendőrökre támadt egy férfi.

November 10-én Brüsszelben rendőrökre támadt egy férfi.

Egy rendőr meghalt, egy másik megsebesült csütörtök kora este a brüsszeli északi pályaudvar közelében történt támadásban, ahol később a támadót lelőtték.

Sajtóhírek szerint - brüsszeli ügyészség információi alapján - a belga főváros Schaerbeek negyedében a vasútállomáshoz közel két járőrt támadtak meg. A segítségükre érkező rendőrökre is késsel támadt az elkövető, akit lőfegyverrel ártalmatlanítottak.

Szemtanúk szerint a támadó férfi, az „Allah akbar!” kiáltást követően támadt a rendőrökre.

Sajtóértesülések alapján az 1990-ben született merénylő ismert volt a hatóságok előtt. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ nyilvántartotta a személyt, és mint, potenciális erőszakos elkövető  kategóriában szerepelt.

 

Az eseményt megelőzően az elkövetőt más ügyből kifolyólag beidézték a rendőrségre, ahol az eljáró hatósági személyekkel közölte, hogy a rendőrök ellen a nap folyamán támadást fog elkövetni. A fenyegetődzésről a rendőrök feljegyzést írtak, majd a férfit elengedték.  A rendőrség indítványára az ügyészség kezdeményezte a személy pszichiátriai kezelését, de az eljáró bíró ezt nem engedélyezte.    

Amikor a sajtóhíreket olvastam éppen Prágában tartózkodtam, és ez a hír a jó időt és a csodaszép prágai belváros mesés épületeit beárnyékolta, hiszen rögtön eszembe jutott, hogy ilyen és ehhez hasonló támadás bárhol és bármikor előfordulhat. Rögtön a fülemben csengett egy kérdés, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott legutolsó előadásomon egy hallgató tett fel nekem:, ez a fajta tudás, ismeretanyag, amivel a radikalizmus és radikalizáció kapcsán Ön rendelkezik, miért nem kerül leoktatásra a teljes rendőri állomány részére?”

 A kérdés költői maradt…

Azonban egy dolgot tudok, volt vezetőként mindig is azt kértem a kollégáimtól, hogyha kétségük van, ne legyen kétségük és járjanak utána a dolgoknak és úgy, hogy másnap nyugodt szívvel tudjanak a tükörbe nézni, hogy ők megtettek mindent, sőt többet is tettek, mint ami elvárható lett volna, mert az állampolgárok biztonsága csak így garantálható.

A brüsszeli esemény is rávilágít, hogy folyamatosan képezni kell a rendőri állományt, folyamatosan új ismeretekkel kell ellátni az állami apparátust, hogy a megfelelő és jó, az állampolgárok biztonságát garantáló döntések szülessenek.

A képzésekben, a tréningezésekben, az oktatásban tud segítséget nyújtani a CARE, a megfelelő tematikákkal.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335