Németországi lövöldözés

Németországi lövöldözés

Május 11-én Németország délnyugati részén, a Sindelfingenben lévő Mercedes-Benz gyár területén lövöldözés történt, amiben két ember életét vesztette.

Vélhetően a Mercedes-Benz egyik alvállalkozója, egy külsős logisztikai cég munkatársa volt az az 53 éves török származású férfi, aki csütörtök reggel háromnegyed nyolc előtt lelőt két emberta cég Stuttgarthoz közeli sindelfingeni üzemében. Mindkét áldozat 44 éves volt, és mindketten szintén az autógyár alvállalkozói voltak. A kezdeti híradások szerint az áldozatok is török származásúak voltak, igaz ezt a hírt a későbbiekben megjelenő média felületeken nem erősítették meg. A lövések állítólag célzottan a művezetőkre irányultak, az ő irodáikban történt az eset.

A rendőrség szerint nem ámokfutóról van szó, hanem magányos tettesről, elkövetőről.  

Kedves Olvasó!

Engedjétek meg, hogy ez eset kapcsán két dolgot emeljek ki. Az egyik az, hogy a lövöldözést valamiféle érdekellentétnek, konfliktusnak kellett megelőznie, amiről a gyár dolgozói rendelkezhettek információkkal. Ha ez így is volt, teszem fel a kérdést, akkor ezek az információk miért nem jutottak el a gyár biztonsági szolgálatához, de ha megfelelő csatornán beérkeztek a jelzések a vagyonvédelemért felelős szervezethez, miért nem történtek meg azok az intézkedések, amikkel a baj megelőzhető lett volna.

És itt jön a másik, amit meg kell, hogy említsek, ami nem más, mint a hatékonyabb és célozottabb beléptetési rezsimszabályok irányított bevezetésére, ami akár technikai eszközök alkalmazásával végrehajtott csomag és ruházat, vagy a gépjármű szisztematikus átvizsgálására irányul.

A magánbiztonsági szektor egyik legfontosabb tevékenysége a megelőzés. A vagyonvédelemben az objektumok őrzése kiterjed a bent tartózkodók életének és testi épségének védelmére. Ez csak úgy alakítható ki, ha folyamatosan kapcsolatban vannak a gyáregységek dolgozóival és a kényes információk eljutnak a biztonsági szolgálatokhoz. Ugyanúgy, mint a radikalizmus megelőzése kapcsán.

Ezért fontos ismerni a jeleket, jelzéseket, folyamatokat, ezért fontos a kommunikáció az értő figyelem, valamint a szakmai szabályok maximális betartása, továbbá a motivált, nem a megszokások alapján történő rutinszerű munkavégzés, hiszen a munkatársak felkészítésével és motiválásával, oktatásával lehet az éberséget és a biztonságtudatosságot fenntartani, fokozni.

Ebben segít a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE), hogy a megbízó, illetve a vagyonvédelmi cégek munkatársai ismerjék meg a radikalizmus és a radiklizáció jeleit, folyamatát, ismerjék meg a belülről jövő támadás lehetőségének veszélyeit, a biztonságtudatosság fontosságát, illetve a munkatársak részéről igényként jelentkezzen a bizalomra épülő biztonságos munkakörnyezet.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335