Németországban egy szélsőjobboldali mozgalom ellen hajtottak végre terrorellenes razziát.

Németországban egy szélsőjobboldali mozgalom ellen hajtottak végre terrorellenes razziát.

2022. december 7-én a reggeli órákban a német hatóságok közel tizenegy tartomány 137 helyszínén tartottak kutatásokat egy összehangolt művelet keretében, a szélsőjobboldali Reichsbürger mozgalom tagjai ellen.

A radikális csoport 24 tagját Németországban, egy tagjukat pedig Ausztriában fogták el. Az elfogásban a német különleges rendőri egység GSG9 is részt vett, mert egy-két fő lőfegyverrel is rendelkezett.

Azzal vádolják a jobboldali terrorista szervezetet, hogy idén márciusban, majd szeptember elején fegyveres támadást terveztek a Bundestag ellen, amely akár államcsínyhez is vezethetett volna. A összeesküvés-elméleteket terjesztő és szélsőjobboldali nézeteket valló szervezetet az teszi olyan veszélyessé, hogy a tagjaik között a Bundeswehr különleges egységeinek több volt tisztje is megtalálható. A Reichsbürger mozgalom sem a Német Szövetségi Köztársaság létét, sem a kormányát, sem törvényeit nem ismeri el.

A blog olvasójának szeretném felhívni a figyelmét, hogy hasonló reagálásom már október 20-án volt, ahol szintén Németországban a Reichsbürger radikális csoport tagjaival kapcsolatban hajtott végre elfogásokat a rendőrség.

Minden radikális csoport tagjainak - akarva, akaratlanul - vannak jelzései a külvilág felé, amelyeket ha összességükben jól értékelünk, akkor ilyen és ehhez hasonló sikeres műveleteket tudnak a bűnüldöző szervek végrehajtani. De ehhez az is kell, hogy a társadalom széles spektrumán ismerjék a veszély jeleit, tudatában legyenek a radikalizmus folyamatának és legyen egy olyan „szerveződés”, ami a radikalizmus jeleit, a radikalizáció folyamatát és az abban rejlő össztársadalmi veszélyekre felhívja a figyelmet.

Ebben kíván szerepet vállalni a CARE és ezért igyekszik az együttműködők körét szélesíteni, hogy akár a közösségi média veszélyeire, akár a munkahelyi szabotázsok kiváltó okaira, vagy az iskolai erőszakra a bullyingra, és ezek káros hatásaira, és a radikalizmushoz való kapcsolódásukra felhívja a figyelmet.    

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335