Nehéz év elé nézünk? Mi vár ránk? Készüljünk közösen! A jövőt mi irányítjuk!

Nehéz év elé nézünk? Mi vár ránk? Készüljünk közösen! A jövőt mi irányítjuk!

A világban zajló társadalmi konfliktusok, a határainkhoz közel folyó háború és a gazdasági világválság hatással vannak mindennapjainkra és biztonságérzetünkre. Igyekszünk a közelben folyó kihívásokra olyan válaszokat adni, amivel biztonságban tudhatjuk családunkat, barátainkat és munkatársainkat. Ennek ellenére a világ különböző pontjain megfigyelhető, hogy egyre agresszívabban viselkednek és egyre frusztráltabbak az emberek és ez már a közelünkben is megjelent, már érezhető.

A világban zajló geopolitikai hatások és az egyre növekvő pénzügyi nehézségek mellet 2023 évben egyre gyakrabban hallunk olyan híreket, amik terrorizmushoz kötődnek, vagy ahhoz hasonló hatást válthatnak ki az emberekben.

Az USA-ban január eleje óta több lövöldözés is történt, amelyekben sokan életüket vesztették. Kiváltó okként szerepelt családi féltékenység, de két külön lövöldözés történhetett etnikai alapon, mert elkövetők ázsiai származásúak voltak. Volt lövöldözés egy amerikai magániskolában, ahol diákok haltak meg.

Ebben a hónapban USA-ban az egyik iskolában késes támadás is  borzolta a kedélyeket. A támadás féltékenységből, lányok rivalizálásából történt. 

Január 27-én este nyolcan meghaltak, többen megsebesültek egy Jeruzsálemben végrehajtott fegyveres támadásban. A fegyveres a szombatot fogadó imádkozókra lőtt egy zsinagógában, a biztonsági erők a támadót a helyszínen ártalmatlanították és további terroristákat keresnek. Január 28-án és 29-én a támadások és a terroristák felszámolása tovább folytatódott, több áldozat is van.

Németországban 2023 év eleje szintén figyelemre méltó eseménnyel kezdődött, január 8-án egy iráni származású férfit vettek őrizetbe a terrorellenes hatóságok, mert egy előre tervezett támadáshoz ciánt és a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyagának számító ricint akarta felhasználni. Az amerikai hírszerzés jelzésére elfogták. Január 26-án egy regionális vonaton szintén késelés történt, amelyben többen megsérültek és ketten meghaltak. A támadó sajtóhírek szerint egy 33 éves palesztin származású mentális betegségben szenvedő férfi volt, a német rendőrség már ismerte az elkövetőt korábbi erőszakos és szexuális bűncselekmények elkövetése miatt. Hat nappal ezelőtt szabadult a vizsgálati fogságból.  

A híradások szerint Franciaországban is egymást érik a késelések, ahol diákok is áldozatul estek. Késelések voltak a párizsi pályaudvaron, Strasbourg forgalmas utcáján, ahol az áldozatokat véletlenszerűen késelte meg az elkövető. Az egyik középiskola előtt halálra késeltek egy hallgatót, aminek hátterében bandaháború állhatott. A párizsi kampuszon január 25-én szintén késelés történt, ahol egy 32 éves algériai születésű nő az áldozat. Az indíték a hatóságok előtt jelenleg ismeretlen.

Ausztriában január 21-én éjjel egy grúz férfi késelt meg három kamaszfiút egy metróállomáson. Ezt a késelést egy másik előzte meg, ahol egy pályaudvaron afgánok szurkáltak meg egy férfit.

És akkor Magyarország. Január 4-én este, Budapesten a rendőrség a belga hatóságok körözésére terrorizmus gyanúja miatt fogott el egy 29 éves belga nőt, akit őrizetbe is vettek.  Január 25-én megkéseltek egy rendőrt a Fejér vármegyei település egyik társasházában, ahol az elkövető egy 16 éves fiú volt. Egy jogszerű rendőri intézkedés elleni fellépés tanúi lehettünk itt is az után, hogy január 12-én egy rendőr hősi halált halt, szintén egy késes támadás során Budapest XI. kerületében. Január 25-én Debrecenben két fiatalkorú lány verekedett össze, majd előkerült egy kés is. A késelő lány súlyos sérülést okozott az osztálytársnőjének, akit kórházba szállítottak.

 

A felsorolt példákból is látszik, hogy egyre több olyan eseményről adnak a híradások tájékoztatásokat, ahol fiatalok, iskolában elkövetett támadásai szerepelnek, vagy egy bizonyos kisebbséghez tartozik vagy az elkövető, vagy az áldozat.

A terrorszervezetek szívesen élnek a felhívás és a befolyásolás eszközeivel, ahol a hitetlenek elleni támadások végrehajtását kérik a híveiktől, követőiktől. Az internet és a közösségi média platformjait is felhasználják és az elkövetés egyszerű végrehajtását ösztönzik. Ilyen a késes támadás. A médiában megjelenő és az elkövető képeit és tettét bemutató híradások mintakövető magatartásra sarkalják a bizonytalan, mentális problémákkal küzdő fiatalokat. Így akarnak híressé, hírhedté válni, de ezek eléréséhez megjelenhet az öngyilkosság szándéka is.

Évekkel korábban az amerikai Országos Fenyegetések Felmérésének Központja (NTAC) megállapította, hogy az iskolában halálos kimenetelű erőszakot elkövetőknél korábban jellemzően viselkedési zavarok voltak megfigyelhetők, többeket korábban eltanácsolták az iskolából, az osztálytársaik által elkövetett bullying áldozatai voltak, zaklatták és gúnyolták őket. Az elkövetőknek korábban otthon voltak gondjaik a szüleikkel, legtöbbjük az interneten rendszeresen nézett erőszakos filmeket, vagy játszott erőszakos videojátékokkal.

A szeretett hiánya és a fontosság érzetének léte küzd bennük és a cselekedeteikkel kívánják a társadalom figyelmét felhívni.

Természetesen a környezet folyamatosan kap jelzéseket, amiket nem, vagy nem jól értelmeznek, hosszú távon a jelekhez hozzászoknak és elmarad a segítség. A jelek egyre erősebbek, majd gyengülnek és újra megjelennek és a vége a támadás végrehajtása.

Bárhol is találkozunk a veszély jeleivel, legyen az akár iskola, lakó- vagy munkahely, szülői közösség, vagy egyéb baráti társaság, fontos, hogy ismerjük, milyen kockázatai is vannak a közösségi médiának, az internetnek, milyen gyanús jelei vannak annak a magatartásnak, és milyen folyamatokon megy keresztül, amik eljuttatják az egyént az elkövetésig. Ismerjük meg és előzzük meg azokat a folyamatokat, amik veszélyeztethetik a biztonságunkat.

Ehhez nyújt segítséget a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE), hogy a jeleket megfelelően tudjuk értékelni és hatékonyabbak lehessünk a megelőzés területén.

Ahhoz, hogy a figyelemfelhívás hatásosabb legyen kerestem partnereket, mint a 6FirmitaS Consulting és a Harmonikus Nevelés, akikkel közös és egymásra épülő előadásainkkal, tréning jellegű foglalkozásinkkal kívánjuk a veszélyekre a figyelmet felhívni, hogy a cégek, a munkavállalók, a szülők, a pedagógusok és diákok biztonságban legyenek.

 

Keressen minket és kérje figyelemfelhívó képzéseinket!

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335