Megemlékezés!

Megemlékezés!

A németországi Mannheim piacterén egy késes merényletet követően életét vesztette egy német rendőr kolléga! De sajnos nem csak Németországban, hanem máshol is történtek aggodalmra okot adó események.

Kedves Olvasó!

 

2024. június 9-én mindenki az európai uniós és helyközi választásokkal volt elfoglalva. Magam és családom már reggel 9 órakor eleget tettünk állampolgári kötelezettségeinknek és a szívünkre hallgatva, erkölcsi értékrendünknek megfelelően éltünk azzal a lehetőséggel, amit elődeink vívtak ki számunkra. Szavaztunk és választottunk. És ez a nap most alkalmas számomra - van egy kis szabadidőm -, hogy az elmúlt időszak eseményeit értékeljem. Na nem politikai szempontból, ezt tegyék meg a politikai szakértők. Én csak a biztonság és a radikalizmus tekintetébe teszem meg mindezt.

Az elmúlt időszakban egy aprócska hír jelent meg május 30-án reggel, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársai lecsaptak egy Iszlám Államért rajongó tinire, és háborús uszítással gyanúsítják. Ez a tini az ISIS-t népszerűsítő tartalmakat készített. A sajtóhírek szerint a TEK közreműködött a személy elfogásában, és vannak olyan adatok, amikről nem lehet a nyilvánosságot tájékoztatni.  Itt nagyon nincs miről beszélni, a hatóságok tették és teszik a dolgukat, és ez így helyes. Egy kis megjegyzés azért engedtessék meg:

Már megint egy fiatal, már megint egy tini, már megint az internet ….., valamint az időszerűség, na az is fontos ……..

 

A hírekben megjelent a Fővárosi Nyomozó Ügyészség felhívása, amit szeretnék idézni:

….„egyes szélsőséges szervezetek propaganda, toborzási tevékenységüket az internetre is kiterjesztették. Ezen anyagok a felnőtt felhasználók nagy részét elborzasztják, ugyanakkor a szélsőséges szervezetek tudatosan törekednek tevékenységüket olyan “romantikus színben” feltüntetni, hogy azzal sérülékenyebb fiatalokat maguk mellé állítsanak, így e témáról beszélni kell. Ha egy szülő vagy pedagógus ilyen jeleket tapasztal indokolt szakember segítéségét kérni.”….

https://24.hu/belfold/2024/05/30/tek-esek-csaptak-le-egy-iszlam-allamert-rajongo-tinire-haborus-uszitassal-gyanusitjak/ letöltés 2024.05.30.

 

A felhívásban szereplők gondolatokkal maximálisan egyetértek és a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) pont ezt teszi már két éve. Beszél a témáról, felhívja a figyelmet a kockázatokra, azokra a folyamatokra, amiket minden pedagógusnak, rendvédelmi dolgozónak ismernie kell.  Ezt tesszük évről évre, és sikerült idáig több száz embernek átadni azokat az ismereteket, amikkel a veszély ideje korán felismerhető.

Következő nap, május 31-én Németország Mannheim piacterén egy késes merénylet történt, ahol egy jobboldali rendezvényen egy „iszlamista” több embert megkéselt. Az afgán támadó megsebesített egy politikust és a vele szemben jogszerű intézkedést kezdeményező rendőrt is többször megszúrta, aki súlyos sérüléseket szenvedett, majd korházba szállítását követően több elvégzett életmentő műtétet követően június 2-án elhunyt. A város és egész Németország gyászol egy olyan rendőrt, egy olyan kollégát, aki a polgárok biztonságáért áldozta életét.  Hősi halált halt!

És hogy mennyire nem csitulnak a kedélyek, ott, ahol a rendőr életét vesztette, ugyanabban a városban 06.04-én esete megint megkéseltek egy jobboldali politikust. Ez a politikus egy az EP választásokkal kapcsolatos plakátrongálót ért tetten, aki tettenérésekor rögtön késsel szúrt.  

Május 31-én Szlovákiában egy símaszkos gyerek célzott fegyverével egy BMW-ből a szlovák államfő házára. Szerencsére a gyereknél csak játékfegyver volt, az apa számonkérése alkalmából jó poénnak nevezte a történteket. No comment….

Franciaország sem maradhat ki a felsorolásból, ahol június első napján megjelent hírek szerint egy csecsen férfit fogtak el a hatóságok. Ez a csecsen férfi iszlamista ihletésű támadásokat akart elkövetni a nyári párizsi olimpiai játékok labdarúgó mérkőzésein. És akkor egy kis számháború. A francia hatóságok sikeres akciói, ahol meghiúsítottak egy terrortámadást, az olimpiai játékok kapcsán ez volt az első. Viszont 2024. évben a harmadik és 2017 óta az ötvenedik. Gratulálok a szép eredményekhez!!  A csecsen férfi a híradások szerint nem volt ismert korábbról a hatóságok elött, egy teljesen új jelzés és realizálás eredménye. Ehhez az is kellett, hogy a hatóságok már évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a tervszerű prevencióra, amiben a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) is hisz és terjeszti az ehhez szükséges információkat. Ebből a francia esetből is jól látszik, hogy ez a fajta hozzáállás a sikeres metódus.

A bécsi székhelyű Európai Unió Alapjogok Ügynöksége pedig figyelmeztet, hogy az emelkedő megélhetési költségek miatti növekvő szegénység, a demokrácia elleni fenyegetések, a terjedő rasszizmus és migrációs kihívások veszélyeztetik egész Európát. Növekszik a meg nem értés, a rasszizmus, az antiszemitizmus. Az egyre növekvő intolerancia az uniós EU-ban az ügynökség szerint számos társadalmi csoportot, köztük a muszlimokat, az afrikai származásúakat, a romákat és a migránsokat érinti. Az online platformokon terjesztett félrevezető információk csak súlyosbították a rasszista és megosztó hozzáállást a lakosság körében. Erről és ezekhez hasonló jelenségekről a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen és együttműködőn partnerei már korábban szóltak.

Június 8-án Dánia miniszterelnökét támadták meg Koppenhágában az utcán, szerencsére nem sérült meg. Az EP választás idején megjelenő és növekvő számú politikai indíttatású támadások megdöbbentik és sokkolják a lakosságot. Az erőszak, vagy az erőszakosságra való hajlam, nem csak külföldön, de idehaza is megjelent. Osztálytársait akarta megölni, kést rántott tanóra közben egy diák Sajókazán az általános iskolában. A tanár a gyerektől elvette a kést, majd két napra rá megüzente a diák, hogy az egész osztályát meg akarja ölni. A gyerek szintén aktív volt az interneten, több csoportban csevegett „érdekes” dolgokról.

Kedves Olvasó!

Lehet látni, hogy egyre több helyen követnek el radikalizmushoz köthető jogellenes cselekményeket, egyre több az áldozat. A radikalizmus az online és az offline térben is terjed. Ezt és ehhez köthető egyéb jelenségeket szeretné a CARE együttműködőivel visszaszorítani, hogy életterünk élhetőbb legyen. Lépjünk fel a radikalizmus ellen, tegyünk a radikaizáció megelőzéséért.

Kövess az interneten és kezdeményezd, hogy Te is megismert, elsajátítsd azokat az információkat, amivel biztonságban tudhatod, magad, kollégáid és családod.    

Ne kelljen több embernek, több rendőrnek ilyen - megelőzhető - dolgok miatt meghalnia!

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335