Lövöldözés volt Koppenhágában, többen meghaltak vasárnap (07.03) délután.

Lövöldözés volt Koppenhágában, többen meghaltak vasárnap (07.03) délután.

Megint egy megrázó eseménynek lehettünk tanúi, ami, ha terrortámadás volt, ha nem, akkor is szőrnyű tett és egy egész nemzetet taszít gyászba. A támadás, ami 3 halálos és 27 sérültet követelt, Koppenhága Amager városrészben található Field bevásárlóközpontnál történt. A lövöldözéssel összefüggésben egy 22 éves dán állampolgárt vettek őrizetbe, akinél egy puskát és lőszereket találtak letartóztatáskor.

A koppenhágai rendőrség arról számolt be, hogy a három halálos áldozat két 17 éves dán és egy 47 éves orosz állampolgár volt, valamint 27 embert kezelnek kórházban a vasárnapi tragédiával összefüggésben. 

 

A rendőrség szerint a lövöldözés elkövetője mentális problémákkal küszködött, és egyedül követte el tettét. A tettest korábban pszichiátriai problémákkal kezelték, a mentális egészséggel foglalkozó szakszolgálat előtt nem volt ismeretlen a neve. Nem volt fegyverviselési engedélye, de a puska, amelyet használt, legálisan volt forgalomban, így megfelelt a szigorú dán fegyverbirtoklási szabályoknak.

 

Korábban irt kommentemben már próbáltan rámutatni, hogy mennyire nincs egyszerű dolga a terrorelhárításnak, az egészségügyi szakszolgálatoknak. Mikor és mennyire legyenek az adott személyek a szolgálatok látókörébe? Mit és hogyan tegyenek? Mennyire legyenek a társadalmi szereplők bevonva ebbe a megelőző munkába?

 

A CARE ebben próbál segíteni. Felhívni a figyelmet a gyanús jelekre, azokra a magatartási formákra, amik veszélyt jelenthetnek és ezek észlelésekor mit is tehetünk, kikkel és hogyan is tudunk kommunikálni, hogy alakítsuk az együttműkődést és annak mi legyen az alapja.

 

Dánia a radikalizmus visszaszorítása érdekében már korábban egy kilenc területből álló stratégiai dokumentumot fogalmazott meg, amelyben új kezdeményezéseket és elérendő célokat is meghatároztak. Fontosnak tartják a koordináltabb, tudásalapú megelőzést, a nemzeti tudásbázis növelését és ezen a területen működő tanácsadói központok létrehozását. A közös tudás képes a későbbiekben a közös eszköztárat kifejleszteni.

A regionális szinten az illetékes önkormányzatok és a helyi rendőri egységek fejlesztése a radikalizmus kihívásaira összpontosító kockázatelemzésekkel, útmutatókkal, saját élményeken keresztül történő ismeret elsajátítással, ami a tréningek megszervezésén alapszik. Ezzel lehetőség nyílik a kiemelt cél elérésére, az önkormányzati szintű cselekvési tervek létrehozására, a speciális, helyi kockázati tényezők kijelölésére és a helyi együttműködések tovább fejlesztésére.

 

A program ellenére sajnos megtörténnek az olyan jellegű események, amik blogírásra ösztönöznek.

S pont azért sarkal írásra, hogy bizonyítsam, hogy ha van egy program és esetlegesen nem megfelelően működik, akkor azt lehet fejleszteni az együttműködésekkel, a tapasztalatok feldolgozásával, ami a sikerre vezető útra terel…..

 

Ebben kíván szerepet vállalni a CARE…

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335