Könnyebb terroristát képezni az elégedetlen európaiakból, mint a migránsokból....

Könnyebb terroristát képezni az elégedetlen európaiakból, mint a migránsokból....

Tálas Péter a NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Dékánjának, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Igazgatójának február elején megjelent nyilatkozata szerint, könnyebb terroristát képezni az elégedetlen európaiakból, mint a migránsokból.

A terrorizmussal érintett területek, az elkövetés motivációja és a végrehajtás módszerei a technológia fejlődésével, a közösségi média szabadságával és az egymást érő világválságok hatásaival folyamatosan módosult.

Euróba szerte elterjedtek a kevesebb áldozatot követelő valamelyik terrorszervezet nevében elkövetett késes támadások, míg a Száhel-övezetben és a Közel-Keleten a több áldozatot szedő támadások a jellemzőek. Igaz, az európai embereket nem érinti meg a földrajzilag távol eső terrortámadások - az áldozatok számától függetlenül -, azokat csak a biztonsági szakemberek kísérik figyelemmel, hogy a későbbiekben milyen hatással lehetnek az Öreg kontinens lakóira.  

Jelenleg érezhető, hogy globálisan csökken a terrorizmus, és olyan helyekre helyeződik át, ahol az állam és a terror elleni fellépés gyenge. A terrorszervezetek eltűnése és megjelenése, gyengülése és felemelkedése egy folyamat, amiben a jelenségek egymást váltogatják. Hankiss Ágnes tanulmányai szerint ez a jelenség a búvó patakok folyására hasonlít. Egyszer lehet látni a patak vizét, máskor nem, de tudjuk, hogy valamerre folyik és folyamatosan alakítja és ezáltal hatással van környezetére.

Sok esetben a támadás elkövetője, a támadás támogatója nem is lép kapcsolatba magával a terrorszervezettel, hanem az internetes szörfölés segítségével képezi ki magát, a keresések és a közösségi médiákban megjelenő hozzászólásokat vizsgáló, értelmező algoritmusok alapján kap    narratívakat, titkosított kommunikációs csatornák segítségével chattel valakivel, akitől lelki támogatást és iránymutatást kap.

A Covid 19 pandémia és a gazdasági világválság okozta nehézségek, a munkahelyek elvesztése, a nehezebb megélhetés, valamint az egyre gyakrabban megjelenő iskolai erőszak, vagy a mások hibáztatása eredményezheti, hogy politikai (szélsőjobb, szélsőbal) nézetekből, vagy faji indíttatásból kövessenek el merényleteket, és ezek mögött egyre kevesebb lesz a vallási motiváció.

Ezek alapján és Tálas Péter véleménye szerint is egyre több olyan radikalizálódott személy jelent majd kockázatot, akik valamilyen eszme vezérelt meggyőződésből, a szélsőség nevében követik el támadásaikat és mivel a szervezethez való tartozás nem kimutatható, – sajnos – a tevékenységük megakadályozása is egyre nehezebbé válik.

Ezért szükséges olyan biztonságtudatosságra ösztönző és a radikalizmus jeleit bemutató képzések széles körben való megtartására, ahol a megelőzésre terelődik a hangsúly, ezáltal idejében tud a társadalom lépni és az elhárításban érdekelt szervek végszükség esetében beavatkozni.

Ilyen képzések megtartását vállalja a CARE, a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen. Figyelemfelhívó és egyben értékeket, közösséget teremtő előadásaink során a résztvevők megismerkedhetnek a radikalizmust kiváltó okokkal, annak folyamatával és a jelekkel. Megfelelő biztonságtudatosságra épülő kompetenciák fejlesztésével, gyermekeink, kollégáink, családtagjaink nyugodt jövője biztosítható.  

 

https://infostart.hu/kulfold/2023/02/01/talas-peter-sokkal-konnyebb-terroristat-kepezni-az-elegedetlen-europaiakbol-mint-a-migransok-kozul

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335