ISIS szimpatizánsokat fogtak el július közepén, a düsseldorfi repülőtéren.

ISIS szimpatizánsokat fogtak el július közepén, a düsseldorfi repülőtéren.

Nagy riadalmat keltett és további figyelmeztető jelként kell értékelnie a döntést hozóknak, hogy a düsseldorfi repülőtér 3 dolgozóját fogták el, akik korábban az Iszlám Állam jelét, köszöntését használták.

Németországban továbbra is kísérő nélküli fiatal migráns férfiak zaklatják a nőket, ami egyre jobban frusztrálja a német társadalmat. Nagy riadalmat keltett és további figyelmeztető jelként kell értékelnie a döntést hozóknak, hogy a düsseldorfi repülőtér 3 dolgozóját fogták el, akik korábban az Iszlám Állam jelét, köszöntését használták, amiket a térfigyelőkamerák rögzítettek. Megállapították, hogy migráns családok leszármazottairól van szó, akik már Németországban születtek és ott is radikalizálódtak. A reptereken is kialakult a munkaerőhiány, emiatt egyre több terrorizmussal érintett régióból származott személyt alkalmaznak és nagy valószínűséggel nem csak a reptereken, hanem más kritikus infrastruktúrák területén is.

Véleményem és más biztonsági szakértők szerint is nem csak ez a három fő, hanem több, az ISIS-el szimpatizáló, illetve a befogadó országgal nem szimpatizáló személy dolgozhat ilyen helyeken, ami kiemelt kockázatot jelent. Ezek a személyek nem csak egy terrorszervezetet támogatnak erkölcsileg, hanem egy adott kultúrát utasítanak el.

A repülőtereken, a létfontosságú rendszerelemeknél, a kritikus infrastruktúráknál, az utasok, vendégek, látogatók biztonsági ellenőrzésen esnek át, az ott dolgozók kiszűrése, ellenőrzése szintén meghatározott szabályok szerint történik.

Viszont, ha az ellenőrzést végző személyek úgy gondolják, hogy a legyőzött ISIS nem veszélyes, akkor tévednek, hiszen a világháló segítségével mégis megtalálják saját szimpatizánsaikat a világ minden pontján. A történelmi sérelmek a mai napig élnek az emberekben, még ha egy európai állam állampolgárai is lettek, ez tovább motiválja őket a bosszúra, és erkölcsileg elfogadható számukra egy támadás kivitelezése, vagy támogatása. Ők ezt válasznak tekintik a vélt, vagy valós sérelmeikre.

Ha az ellenőrzést végzők motiváltalanok és a kialakult rutinnal dolgoznak, magabiztossá válnak, és nem keresik az új kockázati tényezőket, nem kutatják az újfajta támadás, behatolás lehetőségeit, nem ismerik fel a készülő szabotázs jeleit, akkor hibáznak. Hiszen a magabiztosság öl!

A CARE szeretné felhívni a figyelmet, hogy az ilyen szimpatizánsok viselkedése, kommunikációja, bizonyos eseményekre történő reakciója felismerhető. A munkahelyeken, és főként a kritikus infrastruktúrák területén nem szabd ezeket a jeleket figyelmen kívül hagyni, elhanyagolni, viszont foglalkozni kell a jelenségekkel.

A CARE szeretné a biztonságtudatosságot növelni, fokozni, és ehhez a megfelelő szakmai segítséget kínálja előadások, tréningek célirányos megszervezésével, megtartásával.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335