Irányított erőszak, célzott agresszió. (Mire számítsunk a jövőben?)

Irányított erőszak, célzott agresszió. (Mire számítsunk a jövőben?)

Minden média beszámolt az Amerikai Egyesült Államok, Kentucky állambeli Louisville belvárosában történt lövöldözésről, ahol az első híradások szerint öt embert lőtt le és nyolc ember megsebesített az elkövető. A későbbi híradások szerint négy halottja és kilenc sebesültje volt a banknál történt lövöldözésnek.

A rendőrség nagyon gyorsan reagált az Old National Bank egyik fiókjában történt támadásra, és a helyszínre kiérő rendfenntartók lelőtték az ámokfutót.  A lövöldözés egy bank első emeletén történt, amely a Louisville Slugger Stadion előtt van − alig néhány órányira Nashville-től, ahol nemrég egy fegyveres tüzet nyitott egy keresztény iskolában, és megölt hat embert.

 

A mostani elkövető a bank egyik korábbi alkalmazottja volt, aki a támadást az interneten az egyik közösségi oldalon élőben közvetítette. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a tettes a banknyitás előtt nyitott tüzet a kollégáira, akik épp értekezletet tartottak.

 

Igaz, ez a támadás a tengerentúlon történt és térben távol volt Európától, de a média gyors terjedésének köszönhetően pillanatok alatt elért hozzánk a hír. Így a média, mint korábban is írtam képes másokra ösztönzően hatni és mintát mutatva cselekvésre bírni. A világ lakossága  több híradás szerint is egyre frusztráltabb, hiszen egy COVID 19 pandémiát megélve, hosszú időre karanténban, a betegségtől való félelemben oltások és arcmaszkok világában élt. Mikor kiszabadulhatott volna jött a gazdasági válság és az orosz-ukrán háború kapcsán megjelenő új gazdasági és biztonsági kihívás: a háború, és néha megjelenik az atomháború lehetősége.

Az emberek csak élni szeretnének, szeretnék magukat megvalósítani és gyermekeit felnevelni, a jövőbe fektetni.

 

Az elvesztett állások, vagy a munkahelyek elvesztésének lehetősége, az iskolai, munkahelyi zaklatások, a megnövekedett és néha túlzó elvárások, a munkahelyi terror igenis kiválthat olyan cselekedeteket, amik emberi életet követelnek.

Hiszen csak az bánt, akit bántottak.   

Azt, hogy ki, hogyan reagál a környezetének kihívásaira, több tényező egyidejű hatásának az eredménye. Egy folyamat során hoz döntést, aminek az esetek nagy többségében vannak jeleik. Még, ha magának való is az ember és magányosan gyötrődik, vívódik magában, akkor is lehetnek jelek, amiket, hát valljuk be őszintén, nem ismerünk, vagy ha ismerjük is sokszor rosszul olvasunk, értelmezünk.

És még ha nem ismerjük a jeleket, akkor is fel kell tennem egy kérdést:

Hogy juthatott be a bank épületébe fegyverrel egy elkövető? - még ha ott is dolgozik, vagy dolgozott az elkövető, hiszen a pénzintézetek a legjobban őrzött objektumok mindenhol.

Az állami, vagy magánbiztonsági szektor jól képzett kollégái szolgálnak ott. A korábbi kockázatelemzésekből lehet tudni, hogy a támadások nyitás és zárás ideje körül, illetve ebédszünetkor történtek.

Egy biztos, hogy ha a biztonsági szolgálatnak a belépési szándék fegyverrel nem tűnik fel, az hiba, és az is hiba, ha munkáját megszokásból, napi rutin keretében nem a szakmai szabályok szerint, azokat elnagyolva hajtja végre. Hiszen tudjuk, hogy a magabiztosság öl.

 

A világban zajló kihívások, és a megszokásból történő munkavégzés eredményezheti az iskolákban, munkahelyeken bekövetkező irányított erőszakot, ahol az áldozat már az előtt válik azzá, hogy észlelné a veszélyt…..

 

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) folyamatosan keresi azokat a fórumokat, ahol a radikalizmus jeleit, a radikalizáció folyamatát ismertetheti a jelenlévőkkel. Amely során a biztonságos munkahelyek kialakításának fontosságát hangsúlyozza és felhívja a figyelmet a biztonságtudatosság keretein belül a biztonsági szabályok betartására.   

 

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335