Fiataljaink veszélyben?

Fiataljaink veszélyben?

A sajtóban sokkoló adatok kerültek napvilágra: egyre több kamasz választja az öngyilkosságot, és egyre több káros hatású videó érhető el a tizenévesek számára.

Sajnos, január 12-én Budapest XVII. kerületben egy 10 emeletes ház tetejéről ugrott a mélybe egy 17 éves fiú. Tettének oka nem ismert, a megkérdezettek előjelekről nem tudtak nyilatkozni, a fiút mindenki rendesnek, kedvesnek tartotta. Szülei elváltak, épp édesapjánál volt, ahova kéthetente ment látogatóba. Ez az eset is alátámasztja, hogy drámai ütemben nő az öngyilkosságok száma hazánkban.

Magyarországon évente 1700-1800 befejezett öngyilkosság történik. Ez a szám 2019 évtől folyamatosan emelkedik, ezzel a világlista első harmadában vagyunk. Sajnos a statisztikai adatok szerint a kamaszok öngyilkossági hajlama is növekvő tendenciát mutat és ezzel Euróbában is vezető helyet foglalunk el.

Az, hogy mi lehet az öngyilkosságok hátterében az nagyon szerteágazó. Kiváltó ok lehet az iskolai erőszak, az iskolai, vagy egyéb csoportképző helyeken elkövetett bántalmazások, megalázások. A családon belüli agresszió, szexuális visszaélések szintén okozhatnak olyan belső feszültségeket, aminek a feloldása csak a végső megoldás, az élet eldobása. További kiváltó ok lehet a közösségi médiában rendre felbukkanó és veszélyes tartalmú videók. A megjelent sajtóhírek szerint egyes videómegosztók részéről egy 13 éves gyermeknek 2,6 percenként dob fel öngyilkossággal, 39 másodpercenként mentális egészséggel, és 8 percenként evészavarral kapcsolatos tartalmakat.

Ha a tinédzserek ellenőrizetlenül nézik az ilyen tartalmakat, azok súlyos életviteli, életvezetési problémákat okozhatnak. Ezért kell ezen a területen is tudatosnak lennünk, és a megelőzés hatékonyságát kihasználni.

A közösségi média és a videómegosztók által üzemeltett algoritmusok képesek igen rövid időn belül a kedvelések és keresések hatására látszólag random videokat feldobni, ami felülteti a felhasználót egy olyan spirálra, amiben csak elmélyülni lehet és ezáltal függővé válik. A felületek folyamatosan információkat gyűjtenek a felhasználókról, majd ezeket elemezve, testre szabott tartalmakat dob fel, ami az említett spirált pörgeti. Kutatások szerint a mentális állapota a felhasználóknak romlik, szorongás alakulhat ki, ami a szociális kompetenciákat is rombolja.

Ezért szükséges a megelőzés, hogy digitálisan is legyünk érzékenyek, a gyermekinket tanítsuk meg a helyes és egészséges viselkedésre a digitális világban. Az online világban is lehetnek erkölcseink, lehetnek nézeteink és ezek alapján történő gyermekeinkkel közös szörfözés megvédheti őket a káros tartalmaktól. Tudatosan mutassuk meg gyermekeinknek, hogy milyen adatokat, fényképeket osszunk meg a világhálón, milyen profilt hozzunk létre és mire használjuk azt. Az internet és a közösségi platformok hasznosak, amivel élni kell, de azzal is tisztába kell lennünk, hogy ezek tele vannak kockázatokkal, amik sebezhetővé teszik gyermekeinket.  

A radikalizmus kialakulása területén is fontos szerepe van a közösségi médiának és az internetnek. A radikális csoportok is képesek algoritmussal, rejtett szándékokkal dolgozni, tagokat toborozni, vagy befolyásolással, zsarolással a radikális csoportot reklámozni, éltetni, magasztalni, népszerűsíteni.

A megelőzés és tudatosítás fontos és ezért a CARE és a Harmonikus Nevelés közös programokat kínál, hogy gyermekeinket az online és offline térben biztonságban tudjuk, hogy gyermekeink magabiztosan, határozottan, de felelősségteljesen mozogjanak ezekben a világokban. 


 

 

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335