Bejelentés, hogy másnap valaki az osztálytársa megölését tervezi.

Bejelentés, hogy másnap valaki az osztálytársa megölését tervezi.

Október 12-én a hatóságok tájékoztatást kaptak egy bejelentőtől, hogy másnap valaki az osztálytársa megölését tervezi. Angol nyelven fenyegetőzött, egy azóta már beazonosított és elfogott 16 éves fiú, hogy másnap megöli az egyik felekezethez tartozó osztálytársát. A fenyegetés egy interneten is megjelenő angolnyelvű szélsőjobboldali csoport zárt online platformján hangzott el, amit helyesen a hatóságok komolyan vettek és a szükséges intézkedéseket bevezették.

A média tájékoztatása szerint a 16 éves fiú chat-partnerei még azt is szerették volna, ha a cselekményről felvételek is készülnek.

A fiú édesapja megtörten nyilatkozta, hogy fia bekerült egy internetes közösségbe, amiről nem tudtak. Az iskolában társai inzultálták, és ezért írta dühében, amit írt.

Korunk egyik legnagyobb kihívása az internet és a közösségi média, azok platformjai, amiket a szülők, oktatók nem tudnak kontrolálni. Olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, amik gyermekeinket veszélybe sodorhatja. Az internet és a közösségi média a hasznossága mellett alkalmas bántalmazásra és a mentális problémák felerősítésére is, így az embereket rábírhatják szörnyű tettek elkövetésére.

 Az Iszlám Állam is kihasználta és a mai napig kihasználhatja az internet anonimitását, a toborzó tevékenységéhez több narratívát dolgozott ki, amik segítségével a lelkileg megingott, vagy önmegvalósítás hiányában küszködő embereket tudott megszólítani és soraiba állítani.

A radikális csoportok is előszeretettel használják a zárt online teret kapcsolattartásra és kommunikációra.

A radikalizációnak mindig vannak jelei, és mindig vannak olyan húzó és toló tényezői, amik a radikalizálódott személyt az erőszak irányába taszítja. Ezeket kell idejében felismerni és más alternatívát kínálni.

A radikalizáció folyamatának és jeleinek megismertetésében nyújt segítséget a CARE, amely tematikus ismertető előadásokkal, tréning gyakorlatokkal segít a megelőzésben.

A megelőzésben fontos szerepe van a szülőknek és pedagógusoknak, akikkel ismertetni kell az internet és a közösségi média veszélyeit. Ebben is segít a CARE, hogy hogyan tudunk jó digitális szülők is lenni……

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335