Az életterünkben egyre több a radikálisok terveinek megakadályozása. És mennyi a megelőzés?

Az életterünkben egyre több a radikálisok terveinek megakadályozása. És mennyi a megelőzés?

Az osztrák hatóságok tájékoztatása szerint több személyt vettek őrizetbe, akik a június 24-én Bécsben megtartott Pride-felvonuláson akartak terrortámadást végrehajtani, ahol több mint 300 ezren ünnepelték az LGBTQI emberek jogait.

A beszámolók szerint, három, az Iszlám Állammal (IÁ) szimpatizáló fiú késekkel és autóval tervezett támadást a fesztivál ellen. Egy 14 éves csecsen gyökerű bécsi és egy 17 éves, bosnyák gyökerű St. Pöltenből származó fiatalt vontak eljárás alá, a 17 éves fiatalember 20 éves testvérét vasárnap este azonban szabadon engedték. A 17 éves fiatalt már ismerték a hatóságok, de a korábban Ausztriában elkövetett terrortámadások elkövetőjével nem álltak kapcsolatban.

 

Mindössze egy órával a felvonulás kezdete előtt tartóztatták le a fiatalokat. A sajtótájékoztatón úgy fogalmaztak, hogy:

„a rendőrség megakadályozta a fesztivál elleni támadást”.

 

A fiatalok az interneten radikalizálódtak, a hatóságok tagjai azt is sugallták, hogy a fiatal férfiak az úgynevezett influenszer prédikátorok révén kerültek befolyásolásra. A gyanúsítottak pontosan ezeknek a prédikátoroknak a célcsoportjába tartoznak. A fiatalok és a radikalizálódottak a TikTokon vagy más közösségi média csatornákon jutnak hozzá újabb és újabb veszélyes és befolyásoló tartalmakhoz.  

 

Sajtóhírek szerint az ilyen és ehhez hasonló jellegű támadásokat az iszlamisták tervezik, de Európa-szerte megnövekedett más indíttatású támadások kockázata is. A legnagyobb veszélyt a magányos elkövetők jelentik. Ezt támasztja alá a norvég hatóságok által is jelzett és Magyarországon elfogott tömeggyilkosságra készülő 45 éves norvég férfi esete is, aki a 2011-es Anders Behring Breivik által végrehajtott 77 halálos áldozattal járó cselekményét akarta túlszárnyalni.

 

Kedves Olvasó!

A fentiekből is jól érzékelhető, hogy egyre közelebb kerül hozzánk a radikális gondolkodás, az ilyen jellegű támadás veszélye, ami a másságból – faji, vallási, politikai, nemi, erkölcsi és sorolhatnám még, hogy miből - adódó ellentétekből is fakadhat.

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) több mint másfél éve töretlenül azon dolgozik, hogy az ilyen jellegű cselekményekhez vezető út és ezen az úton haladó egyének által a közösségünk és annak tagjai irányába mutatott jeleket felismerjük. Legyünk tisztában, hogy mik azok az okok, amik kiváltják ezeket a cselekményeket, milyen külső és belső tényezők ösztönzik, sarkalják a támadást tervezőket, és mi az, ami hajtja őket.

 

kivetitos-crop

 

Közösségünk bármely tagja találkozhat ilyen jelekkel, jelzésekkel és ezeket, ha nem megfelelően értelmezzük, akkor bajba kerülhetünk. Akár gyermekünk, barátunk, ismerősünk, kollégánk is kerülhet olyan élethelyzetbe, ahonnan a kilépés, ahol a kudarcok leküzdése, az önmegvalósítás ilyen és ezekhez hasonló módon az erőszakban nyilvánul meg.

A CARE továbbra is ebben nyújt segítséget. Kérem, keressen és beszéljünk, hogy otthona, lakókörnyezete és munkahelye egyre biztonságosabb legyen.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335