A tudatosítás lehet a megoldás?

A tudatosítás lehet a megoldás?

Egy biztos: egy megoldási lehetőség, ami segíthet a megelőzésben, az a TUDATOSÍTÁS.

November 28-án hétfőn állt bíróság elé az a fiatal, akit tavaly októberében a TEK fogott el, mivel dzsihadista harcra buzdító anyagokat osztott meg az internet különféle online felületein. Számítógépén több ezer fájlt mentett le, amelyek közül több a terrorszervezet tevékenységét dicsőítette. Az ISIS egyik kivégzéséről szóló videoját osztálytársának is megmutatta. Zenemegosztó csatornákon az Iszlám Államot éltető zenéket is megosztott.

A húszas évei elején járó vádlott negyedrészt algériai származású, beteg édesapjával és nagymamájával élt, édesanyja meghalt, letartóztatásáig ő volt a családfenntartó.

Fő érdeklődése a politika, a történelem és a Közel-Kelet, ami mögött a nagy valószínűséggel a származása állhat. Vonzódott a fegyverekhez is, amiket elmondása szerint csakis dekorációs célból gyűjtött. Párkapcsolati sikertelensége miatt öngyilkossági gondolatai is voltak.

Nem is cizellálom tovább, az írásomban a hírekből csak azokat a jeleket emeltem ki, amikre a vádlott környezetének is fel kellett volna figyelnie. Felismerhették volna a jeleket, ha tudják, hogy mikre kell figyelni és milyen megoldási lehetőségek vannak a kezükben. 

De menjünk is tovább…

Egy 10 éves wisconsini fiú kivégezte édesanyját, mert nem kapta meg a kívánt VR szemüveget.

A fiú édesanyja kora reggel számon kérte a fiát, mert a gyerek egy drága VR szemüveget vásárolt, amit a nő nem akart kifizetni. A gyermek már korábban megszerezte az otthoni pisztoly tárolására szolgáló szekrény kulcsát, ahonnan kivette a fegyvert és anyjára rá akart ijeszteni, de véletlenül arcon lőtte.

A gyermeknek korábban nagyon sokszor voltak dühkitörések, rokonait többször megtámadta….

A kedves olvasó itt is találkozhat olyan jelekkel, amik erőjelzést adhattak volna az édesanyának, vagy rokonoknak és megoldást jelenthetett volna a fegyver és tárolóhely rendszeres ellenőrzése.

 

Sajnos itt még nincs vége, mert

december első napján nyilvánosságra került egy 17 éves öngyilkosságot elkövető diáklány utolsó üzenete. A lány még márciusban ugrott le egy hídról.

A lány édesanyja elmondta, hogy lányát sokat és rendszeresen bántották az iskolában, volt olyan eset is, amikor két iskolatársa úgy megtépte, hogy a lány elájult. Ezután a lány már nem is akart iskolába menni, és boldogtalan lett. Utolsó üzenetében örök szeretetéről biztosította anyukáját és egyben sajnálatát is kifejezte.

 

Örök sláger sajnos az iskolai erőszak, az iskolai bántalmazás, aminek egyik végeredménye amikor a bántalmazott saját maga ellen fordul és önkezűleg szabadul meg szenvedéseitől. A másik, hogy a bántalmazó és- vagy ismeretségi köre válik áldozattá, amire már hazánkban is volt példa.

Mind a radikalizmusnak és mind az iskolai erőszaknak, ugyanúgy vannak jelei, amiket ha ismerünk, akkor azokat felismerhetjük és lehetőséget tudunk teremteni a baj megelőzésére. Ebben nyújt segítséget a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen.

 

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335