A POKOL elszabadult! Tömegmészárlások és lövöldözések rendítették meg Szerbiát!

A POKOL elszabadult! Tömegmészárlások és lövöldözések rendítették meg Szerbiát!

Az egyik belgrádi általános iskolában egy 14 éves diák megölt kilenc embert, majd másnap a szerb fővárostól ötven kilométerre, a Mladenovachoz közeli Dubona faluban egy fiatalember nyolc embert lőtt agyon. Közben Leskovacban is lövöldözés volt, ott egy 19 éves férfi sebesítette meg súlyosan a 18 éves ismerősét.

Többen kérdezhetnék, hogy mi történt Szerbiában. Csoda, hogy még csak most, hiszen Szerbia szerte több lőfegyvert is tartanak engedélyezetten, illetve törvénytelenül. A fegyvertartás a balkáni országokban több évtizedes hagyományokra épül.

A fiatal fiú jól szituált családból származott, nagyon jó tanuló volt. A híradások szerint egy történelem elégtelen indította be a gyereket, aki az iskolából hazament és apja fegyverével tért vissza. A mészárlást már az iskola előterében elkezdte. A vérontás öt percig tartott, szóval ezt a cselekedetet megakadályozni nem lehetett volna.

A rendőri intézkedés során megadta magát, a házkutatáson olyan iratokat találtak, ami arra utalhatott, hogy a cselekményét előre eltervezte. Azt hogy esetleg az iskolában bántalmazták volna, vagy olyan elvárásoknak kellett megfelelnie, amivel nem tudott azonosulni, arra nincs adat, információ. Viszont a média bemutatta a gyermeket, ami nem biztos, hogy jó megoldás volt, mert a média hatása példakövetővé tehet másokat is.

Az iskolai mészárlást követő napokban egy  férfi lövéseket adott le automata fegyverrel az autójából az iskolaudvaron összegyűlt fiatalokra. Nyolcan meghaltak és többen megsérültek. Tettét egy korábbi vita váltotta ki. Az elkövető elmenekült a helyszínről, nagy erőkkel keresték és tettét terrortámadásnak minősítették. A tettest sikerült az akció jellegű kereséssel megtalálni és elfogni.

A CARE a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen pont az ilyen esetek megelőzésére szeretné a hangsúlyt fektetni, mert amit az iskolai mészárlásnál is lehetett tapasztalni, hogy egy gyorsan lezajló jól eltervezett mészárlás megakadályozására nincs lehetőség. Csak egy, ha a rendőrség rendelkezik információval a tervezett akció végrehajtásának idejéről és módjáról. Ha az elkövető megosztja terveit valakivel, aki ezt jelenti a hatóságoknak.

A radikális cselekedetet mindig valami kiváltja, és további tényezők hatására formálódik. Ezeknek vannak jelei és ezeknek a jeleknek a felismerésében segít a CARE.

Keressen és tegye munkahelyi -és lakókörnyezetét biztonságossá, olvassa helyesen a radikalizáció jeleit és jelezze azt.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335