A megakadályozás szinte lehetetlen! Próbáljuk meg a megelőzést!

A megakadályozás szinte lehetetlen! Próbáljuk meg a megelőzést!

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) már évek óta ezt mondja, képviseli, és ennek megfelelően cselekszik. Oktatásait ennek megfelelően építi fel, hogy világossá tegye, hosszú távon csak a megelőzés lehet hatékony, a megakadályozás a szerencse műfaja!

Kedves Olvasó!

Épp egy tréninget követően az irodában ülve értesültem a hírről, hogy Szlovákia miniszterelnökét több lövés érte. Dermedten néztem magam elé, már akkor rögtön tudatosult bennem, hogy itt valakik hibáztak. Eldöntöttem, hogy erről az esetről szintén megosztom a véleményemet, de a blog bejegyzés elkészítésével várok egy két napot, és reménykedünk hogy a miniszterelnök túléli a támadást. Innen is jobbulást kívánva Neki. 

 

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) életre keltését is az generálta, hogy az ilyen jellegű fiaskók elkerüljék a szakembereket. A magánbiztonság, illetve a rendvédelem területén dolgozó kollégák megfelelően legyenek felkészítve, motiválva és hosszú távra gondolkozzanak. Én ezért sokat teszek, hogy minél szélesebb körben hirdessem:

a megelőzés, a felkészítés, a tréningezés sokkal hatékonyabb mint a megakadályozás, a kiképzés, és a folyamatos egyhangú gyakorlások végrehajtása.

Aki a megelőzésre készül, az néz és lát, mérlegel, és dönt, míg aki a megakadályozásra készül az a küzdelmet várja. 

Aki megelőz, az előre gondolkozik, az hosszú távon akar nyerni, aki a küzdelemre készül, az csak az adott eseményre tud reagálni, mint eben a szlovákiai eset kapcsán is. Csak csatáról csatára akar nyerni. Ebben az esetben csak valamire, egy kiváltó okra tud reagálni, ami sajnos itt nem sikerült, a szerencse faktor most nem volt jelen. 

Miért is lenne jelen, mert szerencséje csak annak van, aki tesz is érte. A megfásult, kiégett munkatársak, akik alul motiváltak nem lesznek képesek a bajt idejében felismerni. A napi rutinból végzett munka, a túlzott magabiztosság nem kifizetődő. "A magabiztosság öl!" Ezt minden biztonsággal foglalkozó szakembernek tudnia kell.

A bizalomra épülő munkahelyek fontosak, de az is fontos, hogy a vezetés ne csak a lojalitást nézze, hanem azt is, hogy ki alkalmas szakmailag is és emberileg is a vezetésre, irányításra. Ki tud jól működő csapatot létrehozni, ki mer szólni, jelezni a bizalmi viszonyra hivatkozással és következmények nélkül, ha valami nem jó, vagy nem jól működik.  A barátok által vagy családi alapon vezetett biztonsági cégek, szervezetek nagy valószínűséggel ezt a fajta elvárást nem tudják biztosítani.

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE) erre is figyelmeztet, képzéseivel, foglalkozásaival, tréningjeivel fokozza a biztonságtudatosságot, valamint felhívja a figyelmet a radikalizmus és a radikalizáció megelőzésének fontosságára is, hiszen ez a célja. 

 

A biztonságos jövő a mi kezünkben van!  Ne herdáljuk el!

Keressen és kérje segítő támogatásunkat.

 

 

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335