A kiégés és a biztonságos munkahelyek megteremtéséért közös fellépés és együttműködés.

A kiégés és a biztonságos munkahelyek megteremtéséért közös fellépés és együttműködés.

A Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE), valamint a 6FirmitaS Consulting Kft. együttműködik, hogy ügyfeleikhez még inkább eljuttassák azokat az ismereteket, tudást, ami segíti a cégvezetőket abban, hogy a vállalatuknál megelőzzék a kiégést. Olyan energizált csapatot építsenek, akik figyelnek és törődnek egymással, innovatívok, szívesen kommunikálnak egymással, szívesen mennek a munkahelyükre, mert az minden tekintetben biztonságos, és bizalomra épülő, továbbá tudatában vannak azoknak a jeleknek, jelzéseknek, amik egy esetlegesen felmerülő veszélyre figyelmeztetnek.

Világszerte sok cég azzal szembesül, hogy akár a legjobb munkatársai is felmondanak, az elmúlt időszak tapasztalatai, hogy a munkahely elhagyásának első számú oka a személyes jólét, a mentális egészség megőrzése és nem a több kereset lehetősége. (Ez is ok a távozásra, de nem az első.)

A lendületüket elvesztett, befásult és kiégett embereknek a felmondás csak ideiglenes megoldást jelent, hiszen a döntés meghozatalakor igaz, visszanyerik az irányítást az életük felett, de mivel dolgozni akarnak, és a kihívások hajtják őket, rögtök hiányérzet is kialakul bennük. A munkavállalóknak fontos a munka mellett az egészségük, a boldogságuk és a biztonságuk.

A CARE és a 6FirmitaS pont erre kötelezi el magát és működik együtt, hogy a cégek tudjanak a munkavállalóikkal célorientált, jövőbe mutató beszélgetéseket lefolytatni, mert az alkalmazottak karrierjükről beszélni akarnak. Nyílt és világos terveik vannak, amit a cég terveivel összhangba lehet hozni. Így, aki jobban terhelhető kihívás elé állítható, másoknak másfajta célok fogalmazhatók meg, ezáltal az elvesztésük elkerülhető.

Az együttműködés programjaiban a vezetők képzése mellett fontos szerepet kap az alkalmazottak képzése is, így olyan tudás birtokába kerülhetnek, amit az élet minden területén hasznosítani tudnak. Az elszigeteltség kialakulása, a kiégés, az ön és mások gondatlan veszélyeztetése megelőzhető, elkerülhető, és egy esetleges veszélyre idejekorán tudnak reagálni.  A képzések fontos eleme a csapatépítés, így új munkakapcsolatok jönnek létre, a résztvevők jobban megismerik saját magukat és társaikat, sőt a korábban szerzett tapasztalatok megosztása újra energizálja a kollégákat, és magát a csapatot.

A közös képzési metodikában szerepel és rá is mutat, hogy a munkavállalónak fontos az új  kihívás, amit a vezetőknek kell kiosztani a kolléga tudása, akarata, tapasztalata és felelősségi körének megfelelően. Az aktív, hasznos munkával töltött idő így fokozható, nem kell vezetőként ragaszkodni a fix munkaprogramokhoz. A dolgozó tudja, hogy mit várnak el tőle és azt is tudja, hogy mennyi idő kell neki ennek elvégzésére, így a munkával töltött idő és a szabadidő aránya nem lesz a produktivitásra negatív hatással. Ha a vezető segít a fontos dolgokra koncentrálni, a feladatok rangsorolásával és egyben a szükségtelen munkafolyamatok megszüntetésével, akkor a kollégák hangulata is javítható. Ami nem ad a cég számára plusz értéket, azokat a munkafolyamatokat meg kell szüntetni, mert a cég legfontosabb prioritásához kell igazítani a dolgozó tevékenységét.  

A képzés során a vezetők megtapasztalják a kommunikáció erejét és, hogy a vezetőknek tudni kell dicséni. A dicséretből soha sem elég és inkább ezzel ösztönözzünk, motiváljunk mint a  kritizálással, hiszen a vezető azt kapja amit jutalmaz. Adjon a vezető sok visszajelzést, de nem csak akkor, ha valami nincs rendben, hanem akkor is, ha valami jól el lett végezve.

 

A biztonságos munkahelyi körülmények és a jó csapatszellem kialakítása nem áll egymástól olyan távol, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Minden cégnek magának kell eldöntenie, hogy mennyire van szüksége innovatív, hatékony és energikus kollégákra, mennyire fontos a munkahelyi környezet; mennyire fontos a munkatársak és a vezetők közötti bizalom; mennyire fontos a biztonságos munkakörnyezet és ezek eléréséhez mennyi hasznos tudást, információt juttat el kollégáihoz.

Ha a vezetés odafigyel a jelekre, a dolgozók interakcióira, és ezekre megfelelően reagál, akkor egy hatékony, bizalomra épülő, biztonságos munkahely alakítható ki, ahol az elvégzett munka minősége mellett nő a biztonságtudatos munkavállalók száma, hiszen a biztonságos munkakörnyezet épp oly fontos, mint a munkavállalók egészsége és mentális jóléte.

 

Ennek kialakításának fontosságát ismerte fel a két együttműködő fél és célként tűzte közös zászlajára, hogy igény esetén cégeknek, cégvezetőknek és munkatársaiknak kínáljanak közös, egymásra épülő programokat, melynek segítségével a cégek hosszútávon még eredményesebben tudnak tovább működni.  

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335