A jövő ma kezdődik! A radikalizmus megelőzésének kapcsolata a gyermekvédelemmel.

A jövő ma kezdődik! A radikalizmus megelőzésének kapcsolata a gyermekvédelemmel.

Korábbi írásomban már említettem, hogy radikalizmust kiváltó okok között szerepelhet a bántalmazás, az iskolában, vagy a sportpályán elkövetett zaklatás. Persze nem törvényszerű, hogy minden gyermek, akit valaha inzultus ért, terrorista lesz vagy radikális csoport tagjává válik, azonban egy folyamatot – a radilaicáció folyamatát - indíthat el ez a negatív magatartás, és ha a társadalom nem megfelelően reagál, akkor a baj fokozódhat. Az elmúlt hónapokban sajnos ezekre több példa is volt világszerte, és Magyarországon is.

Korábban a Magyar Jégkorong Szövetség honlapján jelent meg egy cikk - https://www.jegkorongszovetseg.hu/molesztalas_-visszaeles-es-zaklatas-a-sportban -, amely a digitális gyermekvédelem, a visszaélések és a zaklatás témáját is érintette. Fontos lépés ez! Foglalkoznunk kell ezzel a témával és strucc módjára nem dughatjuk a fejünket a homokba, avagy ebben az esetben a jég alá.

A gyermekeket ért bullying, vagy esetleges edzői zaklatás, bántalmazás hosszú távon hatással van a csapatkultúrára, a csapattagok hangulatára, a csapattagok és az edző kapcsolatára, mindezek pedig a pályán nyújtott teljesítményre. Ha a gyerekek a pályán, az öltözőben egymást sértegetik, akkor, ott vagy a csapat, vagy az egyén sérül. Ez szorongáshoz, depresszióhoz vagy a jobb teljesítmény eléréséhez, és a csapattagok elismerésének elnyeréséhez káros, tiltott anyagok használatához vezethet.

Az esetleges csapatelhagyás, a pályán megélt bántalmazás és sikertelenség okozta stressz megjelenhet más társadalmi csoportszerepben is, ami tovább hátráltathatja a személyt az ottani sikerek elérésében és ez hatványozottabban káros a további beilleszkedési folyamatokban. Egy spirált, egy folyamatot indíthat el, amit ideje korán tudnunk kell megállítani,  …a jövő miatt…...

A MJSZ cikke igyekszik a következményekre is és sok más, fontos tényezőre felhívni a figyelmet, de ez nem biztos, hogy elegendő.

A CARE és a Harmonikus Nevelés közös képzéseivel, tudatosító előadásaival kívánja a cikkben is megjelenített problémát, valamint az edzői stábok tagjaiban elmélyíteni a megelőzéshez szükséges tudást. Igaz ugyan, hogy  bármely ismeretanyagot elolvasni és megérteni foglalkozás és képzés nélkül is lehet, bár ilyenkor csak azt hisszük, hogy tudjuk, hogy értelmünk azt magáévá tette. A tanulási folyamatból hiányzik a saját élmény adta tanulási, bevésődési folyamat. Ebben is segít az általunk kínált program.

A CARE felismerte, hogy a biztonságos jövő csak közösen, közösen elfogadott értékekkel lehetséges és ezért keresi partnereit. Ilyen a Harmonikus Nevelés, amely szintén a jövőt építi, mert az ma kezdődik……

Ha a gyermekeinket védjük, a radikalizmust is visszaszorítjuk!  

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335