A 2007-es Virginia Tech egyetemi mészárlás.

A 2007-es Virginia Tech egyetemi mészárlás.

A 2007-es Virginia Tech egyetemi mészárlás volt az amerikai történelem legtöbb halálos áldozatával (32 fő) járó iskolai lövöldözés. Minden okkal történik! Az elkövetőt minden esetben az önmegvalósítása irányítja, hogy bizonyos célokat elérjen, vagy valós, avagy vélt sérelmeit megtorolja.

A támadás az egész világot megrázta és kérdéseket vetett fel, miért is történhetett meg a tömegmészárlás. Viszont a hasonló esetek száma nem csak az USA-ban, hanem egyre több európai országban, így hazánkban is egyre inkább fokozódik. Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre több híradás szól iskolai erőszakról. Ezért is szerettem volna külön ezzel a témával foglalkozni.

 

A téma kapcsán rögtön kérdésként merül fel:

Milyen személyiséggel rendelkeznek az elkövetők?

Hogyan támogatja a média, az internet és a közösségi platformok a cselekmények elkövetését? Hogyan történhetett meg?

Voltak jelei?

 

Minden okkal történik!

Az elkövetőt minden esetben az önmegvalósítása irányítja, hogy bizonyos célokat elérjen, vagy valós, avagy vélt sérelmeit megtorolja. A sérülékeny társadalmi réteg tagjai így is frusztrálódottak, az elkövetők valamilyen mentális zavarral küzdenek, és erre katalizátorként jelenik meg az empátia nélküli külvilág, a média, az internet, és a közösségi platformok, valamint különféle radikális csoportok nyomása, továbbá a szinte tehetettlen társadalom.

 

Az iskolai erőszak többségét a média is befolyásolja, inspirálja, mivel LIFE megjelenést, címlapon szereplést biztosít, valamint mindent dokumentál és megőriz az utókornak, ezzel további erőszakot gerjesztve.

Általánosságban elmondható, hogy az elkövetők gyakran mentálhigiéniás zavarokkal küzdenek, vagy családi hátterük problémás, általában ő maguk is áldozatai a verbális vagy fizikai bántalmazásnak. Származásuk kirekeszti őket, szociális kapcsolataik nem szélesek, beilleszkedési gondok övezik és a szabályokkal tűzdelt világ számukra elfogadhatatlan.

Azt nem lehet kijelenteni, hogy a társadalmi, vagy mentális problémák felelnek csak az erőszakosságra, vagy mészárlásra. Az erőszak megjelenésének, a támadás elkövetésének okait főleg külső tényezőkben kell keresni, és azok a belső kiváltó okkal közösen hatnak.

 

Külső tényező lehet a Magyarországon is egyre gyakrabban megjelenő iskolai bántalmazás a bullying. Ez állhat több (hazai) támadás hátterében is. A bántalmazás történhet verbális, fizikai formában, az iskolában, sportolás közben, vagy otthon.

 

További külső tényező lehet az alkoholista életvitel, tudatmódosító szerek hatásai, valamint egyéb életviteli szokások, bizonyos csoporttagságok, és a fegyverekben rejlő erő adta vakmerőség. 

 

A belső kiváltó okokat, a külső hatásokat, a kiprovokáló faktorok sokaságát ismerteti a CARE megfelelően kidolgozott tematikával, amelyek felhívják a figyelmet a látható jelek megfelelő értelmezésére.

 

Megoldási lehetőségek kidolgozásában is igyekszik a CARE segítséget nyújtani, hogy hogyan lehet az iskolai, a munkahelyi biztonságot, a megismerni vágyó környezetet kialakítani és ezzel az agresszió kialakulását visszaszorítani.   

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335