Seacon Europe és a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE)

Seacon Europe és a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen (CARE)

Információ -és adatvédelem kapcsolata a radikalizmus megelőzésével.

Tisztelt Olvasó!

Joggal feltételezhető, hogy többen megkérdezik, akár megkérdőjelezik, hogy a kibervédelemnek mi köze a radikalizmus megelőzéséhez?  Vagy fordítva! Ezekre a kérdésekre, felvetésekre a válaszom csak annyi, hogy tudjuk-e, hogy a számítógépen, vagy az interneten tárolt személyes, vagy céges adatokkal ki, mivel, miért, és milyen módon és okból, hogyan tud, illetve akar visszaélni. Elképzelhető-e, hogy egy radikális csoport tagja politikai, vagy vallási okokból bizonyos célok elérése érdekében, vagy csak figyelemfelhívásból a számítógépen, vagy a számítógépes hálózaton tárolt adatainkat jogtalanul megszerezze, és azzal zsarolás útján valamit kikényszerítsen, vagy valamilyen szabotázst kövessen el. Ennek célja a rendeltetésszerű működés megakadályozása, a zavar és pánikkeltés, lejáratás, dezinformálás. Ezért elengedhetetlen, hogy az informatikai rendszereket használók rendelkezzenek olyan tudással, ami az informatikai biztonságtudatosságukat fokozza.

Fontosnak tartom továbbá, hogy a munkatársak rendelkezzenek olyan ismeretekkel is, amikkel sikerülhet felismerni a radikalizmus jeleit, a radikalizáció folyamatát, így a veszélyt. Ha a radikalizmus eszmerendszere találkozik az informatika biztonsági réseivel, akkor már lehet, hogy késő bármit is tenni, mert elkéstünk és a baj bekövetkezett.

seacon3De ha tudjuk, hogy mit kell megelőzni, és erre intézkedünk, akkor elkerülhetjük, hogy ne kelljen megakadályozni, ne kelljen károkat enyhíteni.

Az ember, amióta rendelkezik valamilyen vagyonnal, azóta igyekszik azt óvni, védeni. A felgyorsult és egyre jobban digitalizálódott világunkban a vagyonunkhoz a személyes adataink és a rendelkezésünkre álló egyéb adatok, információk is hozzá tartoznak, amiket számítógépen, vagy az interneten tárolunk.

A vagyonvédelem ezeknek a feltevésnek a mentén folyamatosan fejlődik. Az új technikai eszközök alkalmazásával a védelmi szint folyamatosan fokozható, de 100 % -os soha sem lesz. Az új technikákhoz kidolgozott rezsimszabályok, protokollok alkotják majd azokat a technológiái eljárásokat, ahol már a technikai eszközök és az emberi irányítás találkozik és egy rendszerként látja el a védelmi funkcióját. Ebben a rendszerben is, mint az informatikai rendszereknél is a leggyengébb láncszem az ember. Ezért fontos a rendszerek humán egységeinek is a folyamatos fejlesztése, mert a megfelelően képzett és megfelelő biztonságtudatossággal rendelkező humánerő, a legmodernebb technikai eszközök alkalmazásával és az ahhoz párosított rendszabályok, intézkedési protokollok betartásával, betartatásával tudja megközelíteni a maximális biztonsági szintet.

Ebben a biztonsági szintben már nem csak a fizikai vagyontárgyainkat akarjuk védeni, hanem az adatvagyonunkat és információinkat, amikkel a kibertérben dolgozunk és ott tárolunk.  

És itt találkozik a radikalizmus megelőzés és az informatika biztonság. Seacon Europe információbiztonságra hívja fel a figyelmet, míg a Civil Akadémia a Radikalizmus Ellen pedig azokra a folyamatokra, jelekre, amik a veszélyt hordozhatják.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335