Hol a határ?! - Toxikus szavak - November 21. 19 óra

Hol a határ?! - Toxikus szavak - November 21. 19 óra

Felelős Szülők Iskolája szervezésében. Előadás és beszélgetés szavakról, amelyek ártanak és szavakról, melyek hiányoznak. Lehetséges megoldások, miértek és válaszok az edző-sportoló-szülő-tanár négyszögében. Helye: Márai Sándor Művelődési Ház, Budapest I. kerület Krisztina tér 1.

LINK:  Hol a határ?! - Toxikus szavak

 

Szakértők:
Kenyeres András, viselkedés- biológus, sport mentáltréner, business coach, a Győztes gondolkodás c. , Figyelemkontroll c. könyv írója

Tibenszky Moni Lisa, újságíró, sport mentáltréner, a Felelős Szülők Iskolája alapítója

Ajánljuk mindazoknak – Szülőknek, Tanároknak, Edzőknek - , akik szeretnének jól és jobban dicsérni, motiválni! Aki szeretnének segíteni a gyerekeknek, fiataloknak a saját önbecsülésük kialakításában, megküzdési stratégiáik kidolgozásában.

Leírás:

Toxikus, vagyis mérgező szavak. Az edzők, a tanárok és a szülők által használt szavaknak és mutatott testbeszédnek hatalmas jelentősége van a diák és a sportoló eredményessége, önképének formálódása és végül önbizalmának kialakulása szempontjából.

Hazánkban is sajnos sokszor tapasztalható, hogy a gyerek igényeit félreértve és/vagy a célokat másként értelmezően kommunikálnak az edzők, a pedagógusok vagy épp a szülők a sportoló gyerekekkel és mindez a legtöbbször meggyőződéssel, sőt nyilván jóhiszeműen teszik….

….. pedig a megoldás nem biztos, hogy úgy van, ahogy azt ők a neveltetésük során tapasztalták, és a gondok - leromló teljesítmény, önbántalmazás, a sport elhagyása, viták tömkelege, mentális nehézségek és/vagy betegségek kialakulása - csak halmozódnak és lehet hogy egy életre nyomot hagynak….pedig „csak” szavakról beszélünk.

„Ki sem néztem volna belőled…”
„Ennyire még Te sem lehetsz béna…”

Néha a verbális bántalmazásból, lekicsinylésből, megalázásból nehezebb felállni, mint egy jól irányzott pofon elől kitérni. A tekintélyelvűség, a tisztelet és a figyelem másként értelmezendő fogalmakká váltak a generációk között. Mi a változás oka? Hogyan alakult át a tanár, az edző, nevelő szerepe? „ Haveredző”/ „havertanár” – ez a jó megoldás? Oktatni vagy kioktatni? Hogyan tudunk együttműködni? Hatékonyan tanulni, fejlődni? Van-e közös út?

A 21. század egy másik kulturális közeget hozott, amelyet lehet szeretni, nem szeretni, de egy biztos, múlt századi megoldásokkal az új kihívásokra nem fogunk megfelelő válaszokat adni.

Nádas Péter a következőket mondta: Minden szülő a saját életére készíti fel a gyerekét. El tudunk egy kissé távolodni a saját életünktől annyira, hogy a gyereket egy különállónak személynek lássuk? Tudjuk, hogy ő más, neki saját, személyes szükségletei, álmai vannak, ő egy éppen formálódó ember, aki nem a mi gyerekkorunkban él, hanem a mában, a ma gyermeke?

Néhány alapvető téma, amiről beszélgetünk:
- jelenlegi kommunikációs kultúra állapota – hozott generációs minták, felismerés
- mi volt és milyen irányba haladunk?
- célok és célok különbözősége
- mit tekintünk toxikus szavaknak, hol a határ? – határszabás, felelősségvállalás
- vajon minden ugyanúgy mérgezően hat mindenkire? – önismeret
- mik a meggyőződések a toxikus szavak használata mellett?
- a hierarchia szerepe a folyamatban
- milyen megoldások vezethetnek ki bennünket ebből a negatív spirálból?
- mettől meddig tart a tanár, a szülő szerepe, mi az edző és mi a sportoló felelőssége?
- megküzdési és feldolgozási módszerek, amik segíthetnek a mentális és a fizikai egészségmegőrzésében

Az esemény első részében előadást, a második felében interaktív beszélgetést hallgathatnak a résztvevők, melybe bekapcsolódási lehetőséget is biztosítunk.
Célunk a felismerés, a tudatosítás és a lehetséges közös megoldások felé való elmozdulás.

 Az előadó, Kenyeres András eddig megjelent könyvei – Győztes gondolkodás c, Figyelemkontroll c. - az eseményen kaphatóak, melyeket dedikáltatni is tudnak a résztvevők.

Az esemény moderátora: Tibenszky Moni Lisa, újságíró, sport mentáltréner, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője.

Vissza

Kiss Gábor egyéni vállalkozó

Nyilvántartási szám: 56867567
Felnőttképzési szám: B/2022/000335